Volledig scherm
Een demonstratie in New York. © AFP

Russische trollen zetten Amerikanen tegen elkaar op via Facebook-evenementen

Russische internettrollen hebben tussen 2015 en 2017 tenminste 129 Facebook-evenementen gemaakt voor demonstraties in de VS. Op deze evenementen kwamen in sommige gevallen daadwerkelijk Amerikaanse activisten af.

Volgens een verklaring die Facebook verstrekte aan een comité van de Amerikaanse Senaat zijn de evenementen, die werden gecreëerd door één groep internettrollen die gelinkt wordt aan het Kremlin, door zo'n 300.000 gebruikers gezien. Rond de 62.500 mensen gaven aan dat ze aanwezig zouden zijn, 25.800 mensen gaven aan 'interesse' te hebben in zo'n evenement.

Facebook zegt niet te weten hoeveel evenementen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Volgens CNN heeft de Russische groep in kwestie in het verleden met succes Amerikanen aan het demonstreren gekregen. De demonstraties gingen altijd over onderwerpen waarover grote groepen mensen het oneens zijn, zoals het toelaten van immigranten of de vraag of de islam wel of geen gevaar vormt. Het doel: Amerikanen tegen elkaar opzetten en verdeeldheid zaaien.

Aan het promoten van de evenementen op het sociale netwerk werd door de 
Russen 200 dollar besteed. Hierdoor werden ze door meer mensen gezien.

De informatie is vrijgegeven in het kader van een onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Facebook vertelde het Amerikaanse Congres afgelopen jaar dat in totaal 120 Amerikanen content van Russische internettrollen hebben gezien rondom de verkiezingen. 

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.