Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © anp

Rutte: 3 miljard niet naar rekening Erdogan

De 3 miljard euro die de EU wil steken in betere opvang van vluchtelingen in Turkije, wordt niet overgemaakt naar de Turkse regering in Ankara of naar de rekening van president Erdogan.

Volledig scherm
Erdogan © AP

Premier Mark Rutte zei dat woensdag in een Kamerdebat over de EU-steun aan Turkije bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Meerdere Kamerfracties hadden hun zorgen geuit over het risico van het ineens overmaken van het geld.

Vinger aan de pols
Rutte liet merken dat de EU continu de vinger aan de pols houdt bij het overmaken van het geld. Het is ook niet zo dat het hele bedrag in een keer wordt betaald.

Aan de andere kant is het ook niet zo dat het geld naar VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr gaat, zoals sommige fracties in de Kamer willen. Hoe de geldstromen precies gaan lopen, moet nog worden uitgewerkt, aldus Rutte.

Toetreding EU
Meerdere Kamerfracties zijn fel tegen nieuwe stappen in de onderhandelingen tussen Turkije en de EU over toetreding. Rutte zei dat Nederland niet voor het stoppen van het toetredingsproces is. ,,Nederland blokkeert niks, het zou raar zijn dat nu ineens wel te doen.''

Turkije wil in ruil voor een deal met de EU over het migratieplan dat de toetredingsonderhandelingen nieuw leven worden ingeblazen. Ook wil Ankara visumvrij reizen voor Turken naar de EU. Voor zowel de visa als voor het toetredingsproces geldt volgens Rutte dat ze alleen door kunnen gaan als door Turkije aan alle strenge criteria is voldaan.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.