anp
Volledig scherm
© anp

Rutte: Als Griekenland hierbij blijft, dan komt er geen geld

Het belangrijkste hoofdstuk van de Griekse tragedie liet zondag aan duidelijkheid niets te wensen over: ruim 61 procent van de Grieken zei klinkend 'nee' tegen de laatste voorstellen van de Europese geldschieters. Minister van Financiën Yanis Varoufakis stapte maandag op, omdat hij denkt dat zonder hem makkelijker een deal te sluiten is met Europa. Euclides Tsakalotos wordt zijn opvolger. Maar de EU-kopstukken zeiden vorige week dat een 'nee'-stem bij het referendum gelijk staat aan een stem tégen Europa en de euro. Wat doet Europa met koppig zorgenkind Griekenland? Lees hieronder de ontwikkelingen van maandag terug.

  1. Teruglezen: Erop of eronder voor Griekenland

    Teruglezen: Erop of eronder voor Grieken­land

    Het is maandag D-day voor het noodlijdende Griekenland: de ministers van Financiën van de Eurolanden bespreken de 'allerlaatste' plannen van Athene om tot een akkoord te komen met de landen die geld van haar eisen. Als ook de laatste oplossingspoging van de Grieken wordt afgewezen, kunnen de achttien landen van de Eurozone beslissen dat Griekenland de club beter kan verlaten. Lees hier de gebeurtenissen van vandaag tot nu toe terug, met de meest actuele informatie bovenaan.
  2. Teruglezen: Griekenland vraagt derde keer om redding

    Teruglezen: Grieken­land vraagt derde keer om redding

    Alle onderhandelingen van de afgelopen weken hebben het niet kunnen voorkomen: dinsdag is het zwarte dieptepunt van de Griekse tragedie. Vanaf middernacht dinsdagavond heeft Athene een schuld van 1,8 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds. En op hetzelfde moment loopt het tweede leningenprogramma dat het land overeind hield af. Op het allerlaatste moment vroeg Griekenland dinsdag om een derde noodsteunpakket. Lees alle ontwikkelingen hier terug.