Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron (l) en premier Mark Rutte in Sibiu. © AFP

Rutte en Macron trekken samen op bij EU-top in Roemenië

Premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron zijn sterk voorstander van meer machtspolitiek om ervoor te zorgen dat Bulgarije en Roemenië hun deel aan vluchtelingen opvangen, corruptie bestrijden en hun rechtsstaat op orde krijgen. Zolang beide EU-landen dat niet doen, worden ze niet toegelaten als lid van de Schengenzone waarin zonder paspoort mag worden gereisd, is het idee.

Rutte en de Franse president Macron hebben deze ‘hefboom’ op de EU-top in Sibiu naar voren gebracht. ,,Dit gaat echt een thema worden na de verkiezingen, zonder enige twijfel’', zei Rutte na afloop. ,,Als je lid bent van Schengen moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Daar hoort bij dat je solidair bent met de opvang van vluchtelingen.’’

Roemenië en Bulgarije willen graag toetreden tot de Schengenzone, wat Nederland en Frankrijk tegenhouden. ,,Macron en ik zitten daar samen sterk in. Ook heel veel anderen trouwens’', aldus Rutte. ,,Het lidmaatschap van Schengen, daar moet iets tegenover staan. Je moet de komende jaren veel meer machtspolitiek gebruiken om de belangen van Oost- en West-Europa, en Noord en Zuid-Europa, bij elkaar te kunnen brengen.’’

Klimaat

Ook eerder op de dag sloegen Rutte en Macron de handen al ineen. Toen met de oproep om van het gevecht  tegen de opwarming van het klimaat de komende vijf jaar een hoeksteen van het EU-beleid te maken. Nederland en Frankrijk willen samen met  België, Denemarken, Zweden, Portugal, Spanje en Luxemburg  bereiken dat Europa in 2050 klimaatneutraal is.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De Luxemburgse premier Xavier Bettel, de Franse president Emmanuel Macron en premier Mark Rutte. © AFP

Nederland zal zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen alleen kunnen realiseren als ook andere EU-landen hun steentje bijdragen, waarschuwde Rutte. ,,Het kan alleen als ook de omliggende landen ambitieus zijn, anders verliezen we banen. Dan gaan we het niet doen.’’

Om de uitstoot van broeikasgassen als CO2 over dertig jaar op nul te krijgen moet erg veel gebeuren. Op een vorige top in maart bleek al dat de EU-landen verdeeld zijn. Zo is Duitsland niet aangehaakt. Polen ‘gruwt’ uit vrees voor massaal banenverlies voor klimaatneutraliteit in 2050, aldus een EU-diplomaat. Ook bijvoorbeeld Estland ziet dat met zijn dieseltreinen niet zitten.

Banen

Nederland is in het kielzog van de Franse president Macron een groot voorstander van een Europa dat sterk is op klimaat, ook omdat dat banen kan opleveren. In de slotverklaring van de top in Sibiu beloven de 27 leiders de strijd tegen de klimaatverandering samen aan te pakken, maar concrete doelen staan er niet in.

De burgemeester van Sibiu stond een betoging van jonge klimaatactivisten door Sibiu niet toe. Enkele leiders, onder wie Rutte, Macron en de premiers van België en Luxemburg waren wel bereid hun verzoek voor meer ambitie aan te horen. De premier van Letland sloot zich aan bij het gezelschap. Macron zei tegen de Vlaamse ‘klimaatspijbelaar’ Anuna de Wever dat er heus wel een compromis zou komen waardoor Duitsland en andere landen zich zullen aansluiten. ,,Zo gaat het altijd in de EU.’' Rutte stond ernaast en knikte instemmend.