Volledig scherm
© anp

Rutte: EU kan dwingen tot opvang vluchtelingen

De Europese Commissie heeft een hele voorraad ,,vervelende instrumenten'' om landen te dwingen vluchtelingen op te vangen. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in een Kamerdebat over het dinsdag in Brussel genomen besluit om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel te verdelen.

Vier Oost-Europese landen stemden daar dinsdag tegen, maar een grote meerderheid van de 28 EU-landen stemde voor, waarmee het toch tot een besluit kwam. Critici houden er rekening mee dat Roemenië, Tsjechië, Hongarije en vooral Slowakije het besluit naast zich neerleggen. Het laatste land maakte woensdag bekend naar het Europese Hof in Luxemburg te stappen om het besluit aan te vechten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wees erop dat een gang naar het Europees Hof in Luxemburg niet mogelijk is. Rutte bleef volhouden dat hij vertrouwen heeft in de dwingende hand van de Europese Commissie en de juridische mogelijkheden die Brussel heeft om landen onder druk te zetten.

EU-top

Rutte vertrok aan het einde van het Kamerdebat meteen naar de EU-top in Brussel. Rutte is optimistisch dat de top ,,een eind kan komen'' met afspraken voor de langere termijn. Hij hoopt op afspraken over meer en betere opvang van vluchtelingen in de eigen regio, vooral rond Syrië. Als het in de kampen in de regio veilig is, hoeven asielzoekers niet naar Europa te vluchten en kunnen ze, als ze toch komen, worden teruggestuurd. Ook wil hij praten over een betere bewaking van de buitengrenzen.

UNHCR

Rutte zal zijn collega's op de top aanspreken op de noodzaak meer geld op tafel te leggen voor opvang in de regio. Hij weersprak dat de EU in haar geheel minder geld vrijmaakt voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens Rutte is dat tussen 2010 en 2014 gestegen van 600 miljoen naar 1 miljard euro. Nederland is de zesde donor.

Woensdag werd bekend dat in Nederland nog eens 1100 extra vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Onder meer in Zaandam en in Leeuwarden kunnen de hulpzoekenden terecht. In Venlo werd deze week een mensensmokkelaar aangehouden. Hij was met tien vluchtelingen op weg naar Nederland.

 1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
  PREMIUM

  David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

  De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”
 2. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’