Volledig scherm
Mark Rutte. © ANP

Rutte: Laffe aanslagen op vrije mening in Kopenhagen

Update,,Dit zijn opnieuw laffe aanlagen op de vrijheid van meningsuiting en op een joods doelwit.'' Premier Mark Rutte heeft dat zondag gezegd in reactie op de aanslagen in Kopenhagen.

Hij heeft zijn Deense collega Thorning-Schmidt het medeleven overgebracht. ,,Onze gedachten zijn bij de nabestaanden en gewonden. Dit zijn aanslagen op onze manier van leven. Wij blijven waakzaam en vastberaden om onze vrijheden te beschermen.''

De beveiliging van de synagoge in Kopenhagen waar de schutter toesloeg heeft gewerkt, want er is voorkomen dat de dader binnen is gekomen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. De VVD'er sprak zijn afschuw uit over de gebeurtenissen. Alleen al het feit dat iemand jood is, is blijkbaar voldoende voor een aanslag, stelde hij vast. Zijlstra sprak tegen dat het kabinet in Nederland te weinig doet om geweld en aanslagen te voorkomen. Volgens hem zouden oppositiepartijen ,,met een grote mond'' er goed aan doen mee te werken aan de maatregelen die het kabinet in gang heeft gezet om terrorisme te bestrijden.

Schutter

Volledig scherm
Kurt Westergaard. © AP

De Deense politie heeft vanochtend de man doodgeschoten die verantwoordelijk wordt gehouden voor twee aanslagen in de hoofdstad in het weekeinde. Daarbij vielen twee doden en vijf gewonden. De dader zou een bekende zijn geweest van de politie.

De politie was een pand in de wijk Norrebro in de gaten gaan houden, waar de verdachte mogelijk zou terugkeren. Toen dat gebeurde, opende hij het vuur op agenten die hem vervolgens doodschoten.

Identiteit
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt zei ,,blij te zijn dat de politie de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen heeft uitgeschakeld''. De politie heeft de identiteit van de verdachte man niet prijs gegeven maar zegt dat hij uit Kopenhagen komt. Hij heeft naar het zich laat aanzien in zijn eentje zaterdag met een automatisch vuurwapen het vuur geopend op een cultureel centrum. Daar spraken onder anderen de Zweedse cartoonist Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray over ,,kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting''. Een 55-jarige bezoeker werd dodelijk getroffen en drie politieagenten raakten gewond.

Vilks die door islamitische extremisten met de dood wordt bedreigd vanwege spotprenten van de profeet Mohammed, bleef net als Zimeray ongedeerd. De dader zou vervolgens in de nacht van zaterdag op zondag het vuur hebben geopend bij de synagoge in het centrum van de stad. Een Joodse beveiliger van 37 jaar werd daar doodgeschoten en twee agenten raakten gewond.

Motief
Thorning-Schmidt zei nog niet te weten wat het motief voor de aanslagen was, ,,maar we weten wel dat er krachten zijn die Denemarken willen beschadigen, die onze vrijheid van meningsuiting en ons geloof in vrijheid willen vernietigen''. De aanslagen in Kopenhagen zijn vijf en halve week na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij vielen twaalf doden. Het blad grossierde in spotprenten van de profeet Mohammed.

Westergaard
De Deense cartoonist Kurt Westergaard (79) heeft geschokt gereageerd op de aanslagen. Westergaards karikaturen van Mohammed in de krant Jyllands-Posten veroorzaakten in 2005 een storm van protest en woede in de islamitische wereld. Deense ambassades werden in brand gestoken en de handel met islamitische landen liep kolossale schade op. Westergaard wordt met de dood bedreigd. Vilks heeft de toorn van moslims veroorzaakt met zijn spotprenten van Mohammed als hond in 2007.