Premier Mark Rutte.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © anp

Rutte: Lessen trekken uit OVV-rapport MH17

Nationaal en internationaal zijn lessen te trekken uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met de MH17 vorig jaar juli. Premier Mark Rutte zei dat dinsdagmiddag in een eerste reactie op het rapport.

Hij noemde kwesties als de veiligheid in het luchtruim en de communicatie over de passagierslijst meteen na het neerstorten van het toestel. Volgens de OVV is de informatieverstrekking over de passagiers van rampvlucht MH17 niet goed verlopen. Rutte zei dat hij zich die kritiek aantrekt en dat het kabinet er later uitgebreider op zal ingaan.

Over het luchtruim, concludeert de OVV dat er voor de ramp al voldoende aanleiding was om dat boven Oekraïne uit voorzorg te sluiten. Rutte ging daar verder niet op in. Hij noemde de presentatie van het OVV-rapport 'in woord en in beeld indringend en confronterend.'

Taai
Rutte voorspelde dat het lopende strafrechtelijke onderzoek nog taai en complex zal blijven en dat het tijd en opnieuw geduld zal vragen. ,,Met het OVV-rapport weten we nu wat er is gebeurd. Het leveren van juridisch wettig bewijs over wie de verantwoordelijke daders zijn, dat is echt een ander speelveld.''

Hij wilde niet speculeren over de daders. Van Nederland is als leider van het internationaal onderzoek ,,extra zelfbeheersing'' nodig, ook al snapt de premier dat sommigen in de verleiding zijn om nu conclusies te trekken. Rutte zei dat hij die emotie herkent.

De premier riep Rusland op het rapport te respecteren en volledige medewerking te verlenen aan het strafrechtelijk onderzoek.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?