Rutte verdedigt wereldleiders die over Trump roddelen: ‘Het was niet gemeen, het ging nergens over’

VideoDe Canadese premier Justin Trudeau, zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron, zijn gisteren betrapt op roddelen over Donald Trump. Een camera registreerde tijdens de 70ste verjaardag van Navo op Buckingham Palace hoe de staatshoofden zich uitlieten over Trumps langdradige persconferentie voor aanvang van de bijeenkomst. Ook premier Rutte staat erbij en hoort toe. ,,We hebben uren op die receptie gestaan, dus dan wordt er weleens wat geroddeld. Het was niet gemeen, het ging nergens over”, laat de premier weten.

Onderwerp van gesprek lijken de Amerikaanse president Trump en zijn langdradige persconferentie te zijn.
Volledig scherm
Onderwerp van gesprek lijken de Amerikaanse president Trump en zijn langdradige persconferentie te zijn. © Canadian Broadcasting Corporation

De video waarin de roddelende politici een hoofdrol spelen, werd gisteren online gezet door de Canadese omroep CBC en wordt op grote schaal gedeeld. Hoewel niemand zijn naam laat vallen, is duidelijk over wie het drietal het heeft. Het gesprek gaat aanvankelijk om de vraag waarom Macron te laat kwam op de Navo-top in Londen. Trudeau maakt, in nabijheid van de Britse prinses Anne en onze minister-president, een verwijzing naar de lange gesprekken die de Amerikaanse president had met de media.

‘Is dat waarom je te laat was?’, vraagt Johnson aan Macron. Trudeau neemt een slokje van zijn drankje en voegt toe: ,,Hij was te laat, omdat hij voor aanvang van de top een persconferentie van veertig minuten geeft.’’ De onlinevideo verspringt naar een later moment in het gesprek, waar de Canadese premier de opmerking maakt: ,,Je kon de monden van zijn team open zien vallen’’. Trudeau maakt daarbij een gebaar alsof zijn kaak op de grond valt, maar niet duidelijk is of dit ook op Trump slaat.

Trump aangebrand

Macron en Trudeau hadden eerder op de dag beiden een overleg met Trump. Na die gesprekken, waarin Trump nogal aangebrand bleek over Frankrijks weigering om IS-strijders op te nemen, hield de president drie persconferenties en sprak daarbij ruim twee uur met journalisten. Eerder op de dag had Trump Macron al de oren gewassen over diens uitspraken met betrekking tot het Navo-bondgenootschap. De Franse president noemde de Navo ‘hersendood’ in een interview met The Economist.

Trump heeft vandaag, tijdens een gezamenlijke persbriefing met de Duitse kanselier Angela Merkel, Trudeau van repliek gediend. Gevraagd naar wat hij van de video vindt, waarin de Canadese premier de draak met hem lijkt te steken, antwoordde de Amerikaan: ,,Hij laat twee gezichten zien. Eerlijk gezegd, is Trudeau een aardige vent. Ik vind hem een heel aardige vent, maar ik heb hem de waarheid verteld over het feit dat hij geen 2 procent bijdraagt en ik vermoed dat hij daar niet blij mee is.’’ 

Hoewel Trumps naam niet wordt genoemd, is het vrij duidelijk over wie de heren het hebben.
Volledig scherm
Hoewel Trumps naam niet wordt genoemd, is het vrij duidelijk over wie de heren het hebben. © Canadian Broadcasting Corporation
Trudeau maakt een gebaar, als hij opmerkt dat de monden van Trumps team openvielen.
Volledig scherm
Trudeau maakt een gebaar, als hij opmerkt dat de monden van Trumps team openvielen. © Canadian Broadcasting Corporation
  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.