Volledig scherm
De grote vergaderzaal is de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg. © Photo News

Rutte ziet Europarlement niet verhuizen naar Brussel

Premier Rutte ziet niet gebeuren dat het Europese Parlement van Straatsburg naar Brussel verhuist, ook niet als Europa de Fransen ‘schadeloos’ stelt door in ruil twee nu nog in Groot-Brittannië gevestigde EU-agentschappen naar Straatsburg over te brengen.

Volledig scherm
Mark Rutte

Rutte zei dat vanmiddag na afloop van een speciale Brexittop in Brussel. Nog los van de vraag of voldoende leiders zo’n operatie zouden steunen, ziet hij ‘het ook in de tijd niet lukken’. Verhuizing van het Parlement vergt een Verdragswijziging, en het Verdrag openbreken is zoiets als de doos van Pandora openen.

Rutte: ,,Dan heeft iedereen nog wel een puntje.” Een meerderheid van het Europese Parlement stelde deze week de deal voor in een poging eindelijk van het tijdrovende heen-en-weer gereis af te komen. Ook veel ‘gewone’ Nederlanders ergeren zich aan het parlementaire gereis tussen twee hoofdsteden, Straatsburg en Brussel, dat de belastingbetaler elk jaar 200 miljoen euro kost.

Het Verdrag schrijft nu voor dat het Parlement twaalf zittingen per jaar in Straatsburg houdt, dat is eerder onder voorzitterschap van Nederland (onder Wim Kok, 1997 in Amsterdam) zo vastgelegd. En volgens Rutte zal dat dus zo blijven, omdat Verdragswijzigingen alleen mogelijk zijn als iedereen ermee instemt.

Leger in stelling

De strijd over een nieuwe vestigingsplaats voor zowel het Medicijn Agentschap (EMA) als de Bankenautoriteit (EBA), die vanwege de Brexit allebei uit Groot-Brittannië weg moeten, is nog maar net ontbrand. Voor het EMA zijn al 21 landen in de markt. Al eerder is gebleken dat Europese leiders voor een agentschap zowat bereid zijn hun leger in stelling te brengen.

Commissievoorzitter Juncker en Europees president komen in juni met procedurevoorstellen om het debat deze keer in goede banen te leiden. Een besluit zou dan later dit jaar moeten vallen. Rutte is overtuigd van de kansen van Amsterdam en gaat er dus alles aan doen om het EMA daarheen te krijgen.

Sterke punten zijn de aantrekkelijkheid van de stad, de naam van Amsterdam op medisch en onderzoeksgebied, de nabijheid van een grote luchthaven en de goede voorzieningen (onderwijs, kansen op werk) voor de gezinnen van EMA-medewerkers. Europa vindt dat beide instellingen recht hebben op snelle zekerheid. Ze zijn bang dat gekwalificeerde medewerkers anders elders een baan gaan zoeken.