Volledig scherm
© anp

Ruzie in VS om miljoenen voor T.Rex Trix

Trix, de Tyrannosaurus rex die vanaf volgende maand te zien is in Leiden, is het middelpunt een ruzie in de Verenigde Staten. Naturalis betaalde vijf miljoen euro voor het skelet, maar zowel de verkoper van Trix als een buurman eisen de miljoenen op, schrijft de Telegraaf.

Het geld dat Naturalis betaalde staat nu op een derdenrekening, terwijl de twee partijen uitvechten wie de miljoenen krijgt. Het probleem is dat je in veel Amerikaanse staten, waaronder in Montana waar Trix gevonden werd, als eigenaar van een stuk land niet direct eigenaar bent van alles wat er onder de grond zit. 

De eigenaar van de boerderij waar de T.Rex gevonden werd dacht de vijf miljoen euro te ontvangen, maar zijn buurman is eigenaar van de zogeheten minerale rechten. Daardoor maakt de buurman aanspraak op alles wat in de grond gevonden wordt.

Trix in Naturalis

Trix werd drie jaar geleden in de Verenigde Staten gevonden door medewerkers van het Naturalis in Leiden. Dankzij de inzamelingsactie 'Tientje voor T-rex' en geld van sponsors haalde het museum 5 miljoen euro op om het skelet naar Leiden te kunnen vervoeren. Vrijdag kwam het skelet aan in Nederland. Vanaf 10 september is het skelet in het museum te bewonderen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement