Volledig scherm
Mohamed Houli © AFP

'Sagrada Familia was doel van nieuwe aanslag in Barcelona'

Mohamed Houli, de verdachte die vorige week zwaargewond werd opgepakt na een gasexplosie in een huis in het Zuid-Catalaanse Alcanar, heeft vandaag voor de onderzoeksrechter bekend dat de terreurcel waar hij deel van uitmaakte, een nog grotere aanslag wilde plegen, met de toeristische trekpleister Sagrada Familia als doelwit. 

Houli bevestigt daarmee wat hij eerder ook al aan de speurders van de Catalaanse politie Mossos d'Esquadra had verteld: dat in het huis in Alcanar voorbereidingen aan de gang waren om een bijzonder grote aanslag en mogelijk zelfs meerdere aanslagen te plegen met gasflessen, waarschijnlijk in het centrum van Barcelona.

Die aanslag zou gepland zijn geweest voor het einde van vorige week, mogelijk op donderdag of vrijdag. De Sagrada Familia, de beroemde kathedraal van Gaudí in het centrum van de stad en een van de grootste toeristische trekpleisters van Barcelona, zou daarbij als doelwit fungeren. Dat meldde de Spaanse krant El Mundo dinsdag, zich baserend op een bron bij justitie die bij het verhoor van de verdachte Mohamed Houli Chelal was. Daar zouden de terroristen, onder wie een imam, een vrachtwagen of bestelwagen gevuld met gasflessen hebben willen opblazen. 

Mislukt

Maar de voorbereidingen mislukten toen het huis in Alcanar ontplofte. Houli raakte daarbij zwaargewond en imam Abdelbaki Es Satty, die wordt beschouwd als een van de leiders van de twaalfkoppige terreurcel, kwam om het leven. Daarop schakelden de overlevende leden van de cel over op een 'noodplan': mensen omverrijden op de Ramblas en op de zeedijk in Cambrils.

Mohamed Houli zou volgens anonieme bronnen in het onderzoek goed meewerken en zonder schroom op alle vragen van de speurders en onderzoeksrechter antwoorden. Vandaag duurde zijn ondervraging meer dan een uur.

Inmiddels is ook duidelijk dat in het opgeblazen huis een vliegticket naar Brussel is gevonden die toebehoorde aan de imam. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Abdelbaki Es Satty.