Volledig scherm
© epa

Salah Abdeslam in isolement in Parijse gevangenis

UpdateBelgië heeft terreurverdachte Salah Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft het federaal parket dat het Belgische onderzoek leidt naar terreur bevestigd. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november en Frankrijk had om zijn overlevering gevraagd. Salah Abdeslam zal in Frankrijk in isolement worden geplaatst in Fleury-Mérogis, een gevangenis in de buurt van Parijs.

Abdeslam werd woensdagochtend in aller vroegte overgebracht maar Frankrijk. Over het exacte tijdstip of de manier waarop de uitlevering is gebeurd, wil het parket verder geen informatie geven. Vermoedelijk is hij per helicopter vanuit zijn gevangenis in Beveren vervoerd. Om de kans op ontsnapping zo klein mogelijk te houden, was niet vooraf bekendgemaakt wanneer Abdeslam België zou verlaten.

Voortvluchtig
Abdeslam moest zich naar eigen zeggen opblazen in het Stade de France, maar zou dat op eigen initiatief niet hebben gedaan. Hij sloeg op de vlucht, om vervolgens vier maanden lang voortvluchtig te zijn. Hij werd op 18 maart opgepakt bij een politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek, enkele dagen voor de Brusselse aanslagen van 22 maart.

Vermoed wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

Voorgeleid
De Franse advocaat Franck Berton zal de verdediging van de terreurverdachte in Frankrijk op zich nemen, onthulde Le Soir dinsdagavond. Vorige week vrijdag bezocht zijn Belgische advocaat Sven Mary hem nog in de gevangenis in Beveren.

Abdeslam werd woensdagochtend om 9.05 uur aangehouden, meldt het Parijse parket in onderstaand persbericht. Hij wordt woensdag voorgeleid, aldus de Franse openbaar aanklager.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement