Volledig scherm
Het Samsung Electronics hoofdkantoor in Seoul. © EPA

Samsung kampt met stagnerende smartphonemarkt

UpdateDe rek is eruit in de smartphonemarkt en dat begint Samsung te voelen. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant had al gewaarschuwd voor druk op het kwartaalresultaat, maar de winst pakte zelfs nog lager uit dan gedacht.

Veel mensen hebben al een smartphone en lijken te wachten op de volgende grote innovatie met de aankoop van een nieuw, duur toestel. De opkomst van grotere schermen was niet genoeg om de markt weer echt in beweging te krijgen. Mogelijk lukt dat wel met de vingerafdrukscanners in het scherm en opvouwbare schermen die eraan zitten te komen.

Samsung heeft ook steeds meer last van Chinese concurrenten als Huawei en Xiaomi die hun smartphones tegen veel lagere winstmarges verkopen en technisch niet veel meer onder doen voor de marktleider. Consumenten betalen minder snel de volle mep voor een toestel van Samsung terwijl een ander min of meer gelijkwaardige telefoon een stuk goedkoper is.

Winst

Samsung presteerde nog wel goed met zijn geheugenchipdivisie, maar dat was niet genoeg om de tegenvallende smartphoneverkopen te compenseren. De winst zakte een fractie tot 11 biljoen won, omgerekend zo'n 8,4 miljard euro. Analisten gingen uit van 11,6 biljoen won. De omzet ging omlaag van 61 biljoen won tot 58,5 biljoen won.

Huawei kwam ook met kwartaalcijfers en zag zijn omzet met 15 procent groeien tot omgerekend bijna 40,8 miljard euro. Huawei maakt naast smartphones ook onder meer netwerkapparatuur en is volop bezig met de volgende generatie mobiele netwerken, de zogeheten 5G-technologie. Het bedrijf maakte geen nettowinstcijfer bekend.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.