Volledig scherm
© AP

Saoedi-Arabië executeert 37 veroordeelde ‘terroristen’ op één dag

Bij een massa-executie in Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 overwegend sjiitische gevangenen onthoofd. Het gaat om de grootste massa-executie in drie jaar, zo schrijft The Washington Post. In totaal zijn in de eerste vier maanden van het jaar al 105 veroordeelden ter dood gebracht in het land.

De meeste slachtoffers zijn veroordeeld wegens terrorismegerelateerde misdaden en behoren tot de sjiitische minderheid in het land. Volgens Amnesty International zijn de mannen ‘na schijnprocessen’ veroordeeld op basis van valse bekentenissen die door foltering zouden zijn verkregen. Onder hen zijn zeker drie minderjarigen.

De vrees is dat de executies zullen leiden tot verdere sektarische spanningen tussen soennitische moslims in Saoedi-Arabië en en sjiitische moslims in buurland Iran.

Extremisten

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saoedi-Arabië hielden de geëxecuteerde mannen er extremistische ideologieën op na en vormden zij terroristische cellen met als doel het verspreiden van chaos en het uitlokken van sektarische twisten.

De personen zijn schuldig bevonden aan het aanvallen van beveiligingsinstallaties met explosieven, het doden van een aantal veiligheidsfunctionarissen en het samenwerken met vijandige organisaties tegen de belangen van het land, aldus het ministerie.

Saoedi-Arabië’s hoogste raad van geestelijken, allen ultraconservatieve soennieten, heeft verklaard dat de executies zijn uitgevoerd in overeenstemming met de islamitische wet.

Het lichaam van een van de geëxecuteerde mannen - Khaled bin Abdel Karim al-Tuwaijri - zou publiekelijk aan een paal zijn vastgemaakt om als voorbeeld te dienen. De verklaring vermeldde niet in welke stad het publieke vertoon plaatsvond.

Spanningen

De laatste massa-executie in Saoedi-Arabië dateert van januari 2016, toen 47 mensen, onder hen ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqer al-Nimr, op dezelfde dag ter dood werden gebracht wegens terroristische activiteiten. Dit leidde tot spanningen en de opschorting van de diplomatieke betrekkingen tussen Riyad en Teheran.

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den Broeck (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.