Saoedische dansers gisteren bij een feestje voor het nieuwe toeristenbeleid.
Volledig scherm
Saoedische dansers gisteren bij een feestje voor het nieuwe toeristenbeleid. © REUTERS

Saoedi-Arabië wil dolgraag toeristen, maar niet in bikini met een biertje

Saoedi-Arabië zet de deur open voor internationale toeristen. Vanaf vandaag kunnen reizigers uit 49 landen een toeristisch visum aanvragen, maar in badkleding en een biertje op het strand feesten is er niet bij, blijkt uit de toeristenwebsite van het land.

Tot dusver waren visa voor het islamitische land vooral voor pelgrims, zakenlui en buitenlandse werknemers. Maar het roer is om. Het land wil minder afhankelijk worden van de inkomsten uit de olie-industrie. Slechts 3 procent van het bruto binnenlands product is nu afkomstig van toerisme. Dat moet over tien jaar meer dan verdrievoudigd zijn. 

De strenge kledingregels voor vrouwen worden versoepeld, een alles verhullend gewaad is niet verplicht voor toeristen, maar dat betekent niet dat het is toegestaan om in bikini op de stranden te liggen of in hotpants steden te bezoeken. Het kleedadvies is ‘bescheiden'. Een bezoek aan de heilige plaatsen Mekka en Medina blijft sowieso verboden voor niet-moslims en ook het verbod op alcohol en drugs blijft overeind.

Niet kussen

Het land zet de deur open voor de meeste Europese landen, de VS, Australië, Japan en China. Bezoekers moeten zich goed aan de regels houden, is te lezen op de visum-site van het land. In het openbaar kussen mag niet. Tijdens gebedstijden (vijf keer per dag) is rommel maken, spugen, voordringen en zomaar foto's van mensen maken zonder toestemming ten strengste verboden. Muziek dient dan uit te staan en de winkels sluiten kort. Boetes voor overtreding van de regels kunnen oplopen tot meer dan 1400 euro. Wie het land tijdens Ramadan bezoekt wordt geacht niet in het openbaar te eten of te drinken zolang de zon op is, uit respect voor de mensen die vasten. Of ongehuwde buitenlandse mannen en vrouwen een hotelkamer mogen delen is onduidelijk. 

Mensenrechten

Het toelaten van toeristen, gaat niet alleen over geld. Saoedi-Arabië streeft ook naar een beter imago, onder andere door vrouwen meer rechten te geven. Sinds vorig jaar mogen vrouwen auto rijden. En een paar maanden geleden werd geregeld dat vrouwen zonder toestemming van hun man naar het buitenland kunnen reizen.

Het olieland heeft een lange historie van mensenrechtenschendingen, met als triest dieptepunt de gruwelijke moord op de Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi. Deze week werd ook bekend dat de Saoedische vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloulna pas vrij komt als ze op video zegt dat ze niet is gemarteld en aangerand tijdens haar gevangenschap.

Amnesty International denkt dat de hervormingen vooral bedoeld zijn om het imago op te poetsen voor buitenlandse investeerders.