Volledig scherm
© thinkstock

Saoedi-Arabië wil snelste, langste en hoogste achtbaan ooit bouwen

Saoedi-Arabië heeft plannen om ‘s werelds grootste, langste én snelste achtbaan ooit te gaan bouwen in de woestijn. The Falcon’s Flight, zoals de megalomane attractie moet gaan heten, zal snelheden tot wel 250 kilometer per uur halen en komt in Six Flags Qiddiya in de buurt van de Saudische hoofdstad Riyad te staan.

Op beelden van het project is te zien hoe een karretje in de vorm van een mechanische valk langs grote hoogten racet, enorme loopings maakt en met duizelingwekkende snelheden door bochten vliegt. 

Er zullen ‘authentieke thema’s die samengaan met de regio’ worden gebruikt, aldus de Saudi Gazette. ,,Dit zal het meest unieke Six Flags themapark zijn dat ooit gebouwd is’’, voegt David McKillips, de president van de Six Flags International Development Company eraan toe.

Verwacht wordt dat het park in 2023 opengaat. De Falcon’s Flight zal het kroonjuweel worden van het park, dat in een vallei op zo’n 60 kilometer buiten Riyad gebouwd zal worden.

De huidige wereldrecordhouder in achtbaanland is de Formula Rossa in Abu Dhabi, die een snelheid tot 240 kilometer per uur in vijf seconden kan halen. De hoogte, snelheid en lengte van de nog te bouwen Falcon’s Flight, die geïnspireerd is op de iconische roofvogel die in het Midden-Oosten erg populair is om mee te jagen, is nog niet bekend.

De snelste achtbaan van de Benelux is de Fury in Bobbejaanland, die een snelheid van 106,6 kilometer per uur kan halen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’