Jamal Khashoggi.
Volledig scherm
Jamal Khashoggi. © EPA

Saoedische minister spreekt: Doden Khashoggi grote en ernstige vergissing

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir noemt de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul een ‘grote en ernstige vergissing’. Hij beloofde de familie van Khashoggi dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft.

Na wekenlange radiostilte sprak de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, in een Amerikaans tv-interview uitgebreid over de dood van de journalist. Diens verdwijning heeft gezorgd voor wereldwijde druk op Saoedi-Arabie”. ,,Dit is een vreselijke fout, een vreselijke tragedie’’, aldus Jubeir. ,,Wij beloven zijn familie dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. Onze condoleances gaan uit naar hen, we voelen hun pijn.’’

Volgens de bewindsman hadden de verantwoordelijken voor Khashoggi’s dood ‘geen toestemming’ om te handelen zoals ze gedaan hebben. ,,Er is duidelijk een grote fout gemaakt, en daar bovenop kwam nog eens de manier waarop het onder de pet werd gehouden. Dat is onacceptabel voor elke regering. We zijn vastbesloten om uit te zoeken wat er is gebeurd. En we zijn vastbesloten om de verantwoordelijken te straffen.’’

In het interview aan het Amerikaanse Fox vroeg de minister om niet te snel conclusies te trekken over de rol van de Saoedische regering. Hij verwees daarbij naar de Abu Ghraib-affaire, waarin Amerikaanse soldaten martelingen uitvoerden op Iraakse gevangenen. ,,Het kost tijd om zulke dingen goed uit te zoeken.’’

Volgens Jubeir weet de Saoedische regering nog niet hoe Khashoggi in het consulaat is vermoord, of waar zijn lichaam is. ,,Hij is gedood in het consulaat, we weten niet in detail hoe of waar zijn lichaam is.’’ Turkse autoriteiten zoeken al dagen naar de resten van de journalist in bossen rondom Istanbul. Volgens de minister weet de Saoedische regering alleen dat Khashoggi werd benaderd door een ‘Saoedisch veiligheidsteam’ toen hij het consulaat binnenkwam.

Papieren

Quote

Hij is gedood in het consulaat, we weten niet in detail hoe, we weten niet waar het lichaam is

Adel al-Jubeir

Khashoggi, die bekend stond als een criticaster van de Saoedische regering, werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij in Istanbul het Saoedische consulaat binnenliep. Hij zou daar papieren ophalen om zijn huwelijk te regelen. Zijn vriendin stond buiten op hem te wachten, maar de journalist kwam nooit meer naar buiten. Volgens Turkse media staat vast dat hij in het consulaat is vermoord en in stukken gehakt door een uit Riyad ingevlogen doodseskader. 

Saoedi-Arabië ontkende wekenlang dat de journalist in het consulaat was gedood. Vrijdag erkenden de Saoedi’s voor het eerst wel dat hij om het leven was gekomen; dat zou zijn gebeurd ‘bij een vechtpartij’. 

Dat kwam het land op zware internationale kritiek te staan, en dit keer óók van de Amerikaanse president Trump, die tot nu toe voorzichtig bleef met beschuldigingen in de zaak. Maar zaterdag erkende ook Trump dat hij ‘niet tevreden’ was met de verklaring van vrijdagavond. ,,Het was een grote eerste stap, het was een goede eerste stap. Maar ik wil echte antwoorden.’’ De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van plan komende week met een gedetailleerde verklaring te komen over de dood van de Saoedische journalist. Hij zal dat dinsdag doen op een bijeenkomst met leden van zijn conservatieve islamitische partij AKP, zei hij bij de opening van een metrolijn in Istanbul.

,,Omdat we gerechtigheid zoeken", zei Erdogan. De hele waarheid zal aan het licht komen. ,,Waarom zijn vijftien mensen hierheen gekomen? Waarom zijn achttien mensen gearresteerd? Dat moet met alle details worden uitgelegd.”

Recep Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
Recep Tayyip Erdogan. © EPA
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.