Volledig scherm
© Reuters

Saoedische schriftgeleerden vaardigen fatwa tegen IS uit

Het hoogste orgaan van geestelijken in Saudi-Arabië hebben in een fatwa (een religieus, juridisch advies) de strijd tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) goedgekeurd. Volgens de geestelijken is terrorisme een 'afschuwelijke misdaad' en 'het tegendeel van wat de islam belichaamt'.

Volledig scherm
© afp

De Raad van Geestelijken, het enige orgaan dat fatwa's kan uitvaardigen, zei na een bespreking dat het de pogingen van het Saudische koninkrijk steunt om mensen op te sporen die zich aansluiten bij IS, maar ook bij Al-Qaida of de sjiitische Hawthi-rebellen in Jemen.

Onwetend
De autoriteiten moeten mensen die aanzetten tot conflicten opsporen, omdat zij 'een van de grootste zonden begaan' door niet te gehoorzamen aan de koning. Moslims die denken dat de jihad betekent dat je je moet aansluiten bij een terreurgroep zijn volgens de geestelijken 'onwetend' en zijn 'van het juiste pad geraakt'.

Strijders van de extremistische organisatie IS verdienen het volgens de geestelijken gestraft te worden volgens de islamitische wet .

De Hoge Raad is de hoogste religieuze instantie in Saoedi-Arabië. Er zetelen 21 schriftgeleerden in en de voorzitter is de grootmoefti van Saoedi-Arabië, sjeik Abdel Aziz al-Sheick. De geestelijken die in de raad zitting hebben zijn aangewezen door de Saudische autoriteiten en worden gezien als bewakers van het wahabisme, de ultraconservatieve stroming binnen de islam die het koninkrijk aanhangt.