Volledig scherm
© Shutterstock

Satellietbeelden kunnen helpen om uitbraak van epidemieën te voorkomen

Wereldwijd sterven honderdduizenden mensen aan tropische ziektes als malaria en dengue. Dat aantal moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omlaag en dus schakelt zij de hulp van ruimtevaartorganisatie NASA in, meldt Het Laatste Nieuws. Met behulp van satellietbeelden kunnen gegevens opgehaald worden die helpen om mogelijke uitbraken van ziektes te voorspellen. 

De NASA is van toegevoegde waarde voor de WHO door hun satellieten. Door satellietbeelden kan men namelijk geografische veranderingen als schommelingen in temperatuur, neerslaghoeveelheid en de luchtkwaliteit in kaart brengen. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om een mogelijke uitbraak van een epidemie te voorspellen.

Een warm en nat gebied is bijvoorbeeld een ideale broedplaats voor muggen. En hoe meer muggen, hoe groter de kans op een epidemie. Wanneer op de satellietbeelden dus bijvoorbeeld een verhoogd risico op een uitbraak via muggen gesignaleerd wordt kan daar op ingespeeld worden. Zo kunnen er muggennetten en sprays uitgedeeld worden. 

Myanmar

In het Aziatische land Myanmar is al een programma opgezet om via satellietbeelden de uitbraak van malaria te voorspellen. Enkele satellieten houden daar verschillende waterbronnen door het hele land nauwgezet in de gaten. Bij de observaties wordt daarnaast ook rekening gehouden met de bevolkingsdichtheid, sociaaleconomische factoren en militaire conflicten.