Satellietbeelden tonen inslag van 'moeder der bommen' VS

VideoBij het Amerikaanse bombardement op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan zijn gisteren zeker 36 jihadisten gedood. Dit meldde het Afghaanse ministerie van Defensie vandaag, aldus de BBC. Op Twitter zijn satellietbeelden verschenen die de enorme inslag van de bom tonen.

De Amerikanen gooiden gisteren de zwaarste niet-nucleaire bom op een ondergronds tunnelcomplex van de Afghaanse IS in een bergachtig grensgebied ten zuidoosten van Kabul, de provincie Nangarhar. Drie tunnels zouden nu zijn vernietigd, net als wapens en munitie.De bijna 10.000 kilo zware bom wordt ook wel de 'Mother of all Bombs' (MOAB) genoemd. Hij is meer dan 9 meter lang. Officieel staat MOAB voor Massive Ordnance Air Blast. 

Netwerk van grotten

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er geen burgerslachtoffers gevallen. Het Afghaanse ministerie van Defensie stelt dat de bom een gebied met meerdere dorpen in de Mohmand vallei trof waar IS een netwerk van grotten heeft. De VS schat dat Afghanistan 600 tot 800 militante IS-leden telt. 

Volgens district gouverneur Ismail Shinwary zijn speciale Afghaanse eenheden met de hulp van Amerikaanse luchtsteun dertien dagen geleden begonnen met anti-IS operaties. ,,IS-doelen zijn regelmatig gebombardeerd, maar het bombardement van gisteravond is het grootste dat ik ooit heb gezien.'' 

Afghaanse veiligheidstroepen nemen positie in nadat de VS de MOAB-bom hebben afgevuurd op een militair complex van IS.
Volledig scherm
Afghaanse veiligheidstroepen nemen positie in nadat de VS de MOAB-bom hebben afgevuurd op een militair complex van IS. © EPA

Jihadisten zouden het complex gebruiken voor het vermoorden van mensen en het beleggen van belangrijke bijeenkomsten. President Trump stelt dat de bom 'weer een succesvolle daad is.' De bom zou laten zien dat het verslaan van IS bovenaan zijn prioriteitenlijstje staat. De 50-jarige inwoner van het Achin-district, Hakim Khan juicht de aanval op IS toe. ,,Er mogen nog wel meer bommen komen'', zegt hij tegen persbureau AP.  

'Brutale aanval'

De bom is voor het eerst getest in 2003 maar werd nooit eerder ingezet. De ontwikkeling begon in 2002, vooral ter afschrikking van Irak, en het voorjaar daarop volgde een succesvolle test. Het is een aangepaste versie van de Daisy Cutter, een bom die onder meer in de Vietnamoorlog werd gebruikt. Er zouden in elk geval vijftien MOAB's zijn geproduceerd, op een militaire basis in Florida.

Father of all bombs 

Zijn kracht is veel kleiner dan die van een moderne atoombom. De bom ontploft in de lucht en de kracht die daarbij vrijkomt, richt op de grond de schade aan, zo ongeveer alles binnen een vierkante mijl gaat plat. Volgens Amerikaanse media zijn de Verenigde Staten het enige land dat degelijke bommen heeft. Wel gaan er geruchten dat ook Rusland over iets soortgelijks beschikt. Die wordt in legerkringen de FOAB genoemd (Father of All Bombs).

IS dook begin 2015 op in Afghanistan dat de jihadisten Khorasan noemen. Het is de eerste tak van IS buiten de Arabische wereld. De enkele duizenden strijders van IS worden ook bestreden door de Taliban.

Een test van de MOAB in 2003.
Volledig scherm
Een test van de MOAB in 2003. © AFP
Een MOAB-bom
Volledig scherm
Een MOAB-bom © EPA
 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.