Volledig scherm
De stad moet in 2030 klaar zijn © REUTERS

Saudi-Arabië bouwt aan stad ter grootte van België

Saoedi-Arabië bouwt aan de Rode Zee een volledig nieuwe megastad die bijna zo groot wordt als heel België. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft er 425 miljard euro voor uitgetrokken. De stad, voorlopig Neom genoemd, gaat volledig draaien op zonne- en windenergie.

Volledig scherm
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en Klaus Kleinfeld, de CEO van de nieuw te bouwen stad. © AFP

Het gigantische bouwproject moet Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van olie-export. Er komt een bedrijventerrein van 26.500 vierkante kilometer groot met bedrijven en multinationals die zich richten op water, voedsel, biotechnologie, robotica en entertainment. ,,We zullen alleen samenwerken met mensen die durven te dromen. In deze stad is geen plaats voor conventionele mensen en bedrijven'', zei Bin Salman bij de bekendmaking van de plannen.

De stad verrijst aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, dicht bij de drukke zeeroute van naar het Suezkanaal. Een brug over de Rode Zee verbindt de wijken van de stad die drie landen beslaat: Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië. Het geld voor het megaproject komt uit het grootste staatsfonds van Saoedi-Arabië en van private investeerders.

Begrotingstekorten

Saoedi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld, maar het land heeft vanwege dalende olieprijzen wel te kampen met flinke begrotingstekorten.

Nergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking zo veel schade aan het milieu toegebracht als in de rijke woestijnstaten van het Midden-Oosten. Airco's nemen het continu op tegen de zinderende hitte van de woestijn, zwembaden dorsten permanent naar water en auto's hebben er meestal een kolk in de tank. Om een kilowatt of liter meer wordt niet gemaald, vanwege de olie-exporten is er geld genoeg.

De verkwisting leidt tot een ongekend hoge uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Zo vervuilen de Verenigde Arabische Emiraten per hoofd van de bevolking bijna een kwart meer dan de VS.

Volledig scherm
Bezoekers kunnen in 3D vast een kijkje nemen. © REUTERS