Volledig scherm
Shreyas Royal (9) begon meteen thuis op de bank te dansen toen hij hoorde dat hij en zijn ouders in Groot-Brittannië mogen blijven wonen. Foto EPA © Facebook Shreyas Royal

Schaaktalent Shreyas Royal (9) mag in Groot-Brittannië blijven

Shreyas Royal (9), een van de grootste schaaktalenten ter wereld, mag in Groot-Brittannië blijven. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid heeft zijn vader een nieuwe werkvergunning gegeven waardoor het gezin niet hoeft te worden uitgezet.

Volgens minister Javid is Shreyas ‘een van de meeste getalenteerde schakers van zijn generatie’. Reden genoeg om voor ‘Shrez’ zoals zijn bijnaam luidt, en zijn familie een uitzondering te maken op de strenge Britse immigratiewetten. Volgens die wetten hadden de Royals volgende maand hun koffers moeten pakken voor een terugkeer naar India, omdat de verblijfsvergunning van Shreyas’ vader Jitendra Singh – al zes jaar in Groot-Brittannië werkzaam als IT’er - was verlopen. Die vergunning kon alleen worden verlengd als hij 120.000 Britse pond (133.000 euro) of meer per jaar verdiende. Dat was niet zo. Op last van minister Javid krijgt hij nu alsnog een nieuwe werkvergunning die vijf jaar geldig is.

Het gezin reageerde opgetogen op het besluit. Volgens Jitendra Singh begon Shreyas ‘dol van vreugde op de bank te springen’. ,,Ik begon te dansen. Ik ben zo blij’’, aldus het jongetje. ,,Ik wil de beste schaker ter wereld worden, als ik 18 jaar ben wil wereldkampioen worden.’’ Het gezin zal de komende jaren een verzoek indienen om zich permanent in Groot-Brittannië te mogen vestigen.

Leon Watson, bestuurslid van de Battersea Chess Club, waar Shreyas lid van is, is ook in zijn nopjes. ,,Dit is een enorme opluchting’’, aldus Watson. ,,Over tien jaar zal iedereen hem kennen als de eerste wereldkampioen schaken van Groot-Brittannië. Shreyas is een lieve jongen zonder kapsones met een prachtige toekomst voor zich.’’