Schaduwoorlog Iran-Israël laait op: executie van vier ‘spionnen’ in Teheran
Iran heeft vier mensen geëxecuteerd omdat zij zouden hebben samengewerkt met een Israëlische inlichtingendienst. De doodstraffen werden zondag uitgevoerd, bericht het Iraanse staatspersbureau IRNA.
Op 22 mei meldde de Revolutionaire Garde, het elitekorps van Iran dat rechtstreeks valt onder geestelijk leider Ali Khamenei, de arrestatie van leden van ‘een netwerk dat handelt onder leiding van de Israëlische inlichtingendiensten’, zonder de plaats van hun arrestatie te specificeren. De beklaagden Hossein Ordoukhanzadeh, Shahin Imani Mahmoudabad, Milad Ashrafi Atbatan en Manouchehr Shahbandi Bojandi werden vanochtend opgehangen wegens samenwerking met ‘het zionistische regime', zoals Israël in het Iraanse staatsjargon wordt omschreven.
De vier mannen waren volgens de aanklager 'misdadigers’ die zich schuldig hadden gemaakt aan ‘het stelen en beschadigen van privé- en publieke eigendommen, ontvoering en het afdwingen van valse bekentenissen’ met hulp van de buitenlandse inlichtingendienst. Hossein Ordoukhanzadeh was een bekende crimineel, aldus de Iraanse autoriteiten, die al eens was veroordeeld in Griekenland wegens mensensmokkel. Samen met de anderen zou hij zich in cryptomunten hebben laten betalen door de Mossad, de geheime dienst van Israël, aldus een Iraanse staatswebsite.
Drie anderen kregen vijf tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan ‘misdaden tegen de nationale veiligheid'. Volgens mensenrechtenorganisaties behoort Iran na China tot de landen die de meeste gevangenen ter wereld executeren. Iran heeft herhaaldelijk de arrestatie aangekondigd van agenten die werken voor de inlichtingendiensten van het buitenland, waaronder Israël.
Aartsvijanden
Iran en Israël zien elkaar als aartsvijanden en beschuldigen elkaar ook regelmatig van spionage. De twee landen voeren al jaren een soort schaduwoorlog. Israël beschuldigt Iran er vaak van kernwapens te willen verwerven om Israël te vernietigen. Iran ontkent dat. Israël wil ook de toenemende invloed van Iran in het Midden-Oosten tegengaan, met name in het buurlanden Libanon en Syrië.
Eind oktober zei de Israëlische president Isaac Herzog dat hij informatie met de Verenigde Staten had gedeeld waaruit zou blijken dat Iran illegaal drones leverde aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne. Aanvankelijk ontkende Iran, maar later bleek het te kloppen.
Straatprotesten
Hoewel de executies geen verband lijken te houden met de aanhoudende straatprotesten in Iran geeft Teheran onder meer Israël de schuld van de huidige onrust in het land. In Iran worden sinds september grote demonstraties tegen het door ayatollahs geleide regime gehouden. Daarbij zijn al honderden mensen omgekomen. Ayatollah Ali Khamenei, Opperste Leider van de Islamitische Republiek, beschuldigde zijn gezworen vijanden, de Verenigde Staten en Israël, ervan de door vrouwen geleide protestbeweging in Iran op te stoken die was ontketend door de dood van Mahsa Amini op 16 september.
Dat gebeurde na haar arrestatie door de ‘zedenpolitie’ wegens het overtreden van de kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek, die vrouwen verplichten in het openbaar altijd een sluier te dragen. De Koerdische Amini droeg haar hoofdbedekking niet volgens de voorschriften en werd volgens haar familie gefolterd. In het hele land worden sindsdien protesten geleid door vrouwen die slogans roepen tegen de regering of demonstratief hun hoofddoek afdoen en die verbranden. Sindsdien zijn zes betogers veroordeeld tot doodstraffen.
Procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri maakte vrijdag bekend dat het Iraanse parlement en de rechterlijke macht zich buigen over wetsvoorstellen rond het verplicht dragen van de sluier voor vrouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oud-president Pakistan overleden (79) in ziekenhuis Dubai
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is zondag na een lang ziekbed op 79-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats Dubai. Dat melden de Pakistaanse autoriteiten. Musharraf greep in 1999 als generaal de macht en regeerde van 2001 tot 2008 als staatshoofd van het land. -
PREMIUM
Dit ziekenhuis staat lijnrecht tegenover Ernst Kuipers: ‘Hoezo is sluiting efficiënter?’
Sluiting van de spoedeisende hulp van ‘kleinere’ ziekenhuizen zou volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een goed idee kunnen zijn: de zorg wordt er volgens hem efficiënter en beter van. Bestuurder Pauline Terwijn van Maasziekenhuis Pantein voorspelt het omgekeerde. -
Chichi
Koningspaar en Amalia beschilderen ‘karikaturaal’ beeld toch niet na kritiek
Het beschilderen van een zogeheten Chichi op Curaçao door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is dondermiddag op het laatste moment niet doorgegaan. De Oranjes bezochten wel zo’n beeltenis en spraken met de maker, kunstenaar Serena Israel. Maar het schilderen dat daarop zou volgen, ging niet door. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
OORLOG OEKRAÏNE
LIVE | Russische huurlingenbaas: ‘Oekraïense troepen vechten tot de laatste man in Bachmoet’
In de noordelijke wijken van de stad Bachmoet aan de oostelijke frontlinie wordt zondag weer zwaar gevochten. Huurlingen van het Russische bedrijf Wagner Group vechten ‘voor elke straat, elk huis, elk trappenhuis’, liet grote baas Jevgeni Prigozjin via Telegram weten. ‘De Oekraïense strijdkrachten trekken zich niet terug. Ze vechten tot de laatste man.’ De generale staf in Kiev bevestigde dit zonder details over de gevechten en bombardementen. Volg alle ontwikkelingen van de oorlog in ons liveblog hieronder.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Update
Zwart weekend in de Alpen: al zeker elf lawinedoden, onder wie chauffeur pistenbully
Bij lawines als gevolg van zware sneeuwval in de Alpen zijn dit weekend al minstens elf mensen om het leven gekomen. Negen doden vielen in Oostenrijk, twee in Zwitserland, melden plaatselijke media.