Volledig scherm
Spoorrails voor de hoofdingang van het voormalige concentratiekamp in het Poolse Oswiecim. © AP

Schandaal in kamp Auschwitz: Israëlische tiener plast op monument

Een 19-jarige Israëli is gisteren in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau II gearresteerd nadat hij zijn blaas had geleegd op de trap van een monument voor de slachtoffers van het kamp. Na een urenlang politieverhoor legde het Poolse Openbaar Ministerie hem een boete op van omgerekend zo'n 1.200 euro.

'Schandaal in Auschwitz II-Birkenau: Israëlisch burger urineert op gedenkteken slachtoffers' kopte de Poolse nieuwssite Polityce.pl gisteravond. De arrestant, die tegenover de politie verklaarde dat hij 'nodig moest', was toen alweer vrijgelaten met een boete aan zijn broek. De woordvoerder van het voormalige concentratiekamp reageerde woedend op het incident. ,,Ik kan me geen soortgelijke gebeurtenis met een Israëlische staatsburger herinneren", verklaarde Bartosz Bartyzel ontzet. 

Hij zei blij te zijn dat het museumpersoneel adequaat reageerde. ,,Een gids die het zag gebeuren, handelde zeer snel en efficiënt. Ze waarschuwde de bewaking, die de politie alarmeerde en de tiener vasthield totdat de agenten arriveerden".

Het incident vond gisteren omstreeks 13 uur plaats op de trap van het slachtoffer-monument, vlakbij de ruïnes van de crematoria in het voormalige concentratiekamp. Artikel 261 van het Poolse Wetboek van Strafrecht bepaalt dat schending van een monument of een andere openbare plaats ingericht voor de herdenking van historische gebeurtenissen of personen, wordt bestraft met een boete of gevangenisstraf. 

Naakprotest

Vorig voorjaar was het Auschwitz II-Birkenau museum ook al wereldnieuws door een spraakmakend incident. Twaalf vredesactivisten protesteerden toen vlakbij de hoofdpoort tegen de oorlog in Oekraïne. Nadat een van hen een schaap had geslacht, kleedden ze zich uit, hingen een spandoek met 'love' aan de hoofdpoort en wilden zich met handboeien vast ketenen aan de toegangspoort. Museumbewakers staken daar een stokje voor, sommeerden de activisten zich aan te kleden en droegen daarna over aan de politie. 

De betogers uit Polen, Wit-Rusland en Duitsland werden gearresteerd wegens monumentenschennis. Een Poolse rechtbank veroordeelde de twaalf in januari dit jaar. De twee organisatoren kregen 18 en 14 maanden gevangenisstraf, de rest een boete van ruim 2.000 euro elk en een werkstraf. Een deel van de veroordeelden ging in beroep.