Volledig scherm
De goudklomp is ongeveer zo groot als een pakje sigaretten en weegt 1,4 kilo. © Finders Keepers Gold Prospecting

Schatzoeker vindt goudklomp van bijna anderhalve kilo met metaaldetector

Een amateur-goudzoeker heeft in het zuidwesten van Australië de vondst van zijn leven gedaan. Op de plek waar zijn metaaldetector begon te piepen, haalde hij een goudklomp boven die bijna 62.000 euro waard bleek te zijn.

De niet-geïdentificeerde man op leeftijd ontdekte de goudklomp enkele weken geleden met zijn metaaldetector op een zoutvlakte bij Kalgoorlie. Driekwart van het goud dat in Australië ontgonnen wordt, komt uit die regio. De schatzoeker ging na zijn gelukkige vondst naar Finders Keepers Gold Prospecting , een speciaalzaak voor goudzoekersmateriaal.

Vrij uniek

Volgens zaakvoerder Matt Cook kwam de man - een vaste klant sinds een jaar of acht - binnen met een glimlach van oor tot oor. ,,Hij liet me een foto van het goudklompje zien. Ik was verbaasd. Nooit eerder in de ruim tien jaar dat mijn zaak bestaat, zag ik een goudklompje van die omvang dat werd gevonden met een eenvoudige metaaldetector. De man vertelde me dat het klompje op een diepte van zo’n 45 centimeter lag. Dat maakte zijn vondst vrij uniek want de meeste klompjes van die grootte zitten veel dieper in de grond’’, verklaarde hij tegenover Australische media.  

Cook vroeg zijn klant de goudklomp op te halen zodat hij het nauwkeuriger kon bekijken en de waarde kon bepalen. De man voldeed aan dat verzoek en stond niet veel later opnieuw in de zaak. ,,Het klompje was niet veel groter dan een pakje sigaretten maar woog veel meer dan ik verwachtte: 1,4 kilo. Het soortelijk gewicht van het goud was ongelofelijk. Op basis daarvan schatte ik de waarde op zo'n 100.000 Australische dollar.’’

Niet verkopen

De vinder van de goudklomp wil zijn ‘schat’ voorlopig niet verkopen, vervolgt Cook. ,,Hij hoopt er een groter bedrag voor te krijgen. Goudverzamelaars betalen veel meer voor dat soort vondsten dan de geschatte waarde omdat ze zo zeldzaam zijn.’’

Volledig scherm
De gelukkige vinder met zijn 'schat'. © Screenshot Nine News
Volledig scherm
Drie kwart van het goud dat in Australië wordt ontgonnen komt uit de streek rond Kalgoorlie. © Maps4News

Klompjes van die grootte worden volgens experten tot enkele keren per jaar gevonden in de streek van Kalgoorlie, waar ook goudmijnen zijn. Veel mensen gaan er in het weekend als hobby op zoek naar goud. 

Bekijk ook:

Miljoenen aan goud gevonden in gezonken schip.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.