Volledig scherm
Vluchtelingen op het eiland Lesbos © afp

Schengen opnieuw onder druk in EU-vergadering

Het Schengenverdrag staat opnieuw onder druk. Het kabinet stelt al langer dat het lastig is om het uit 1985 stammende verdrag te handhaven. In het verdrag  staat het recht op vrij reizen beschreven tussen de 26 landen die het ondertekend hebben. In navolging van EU-president Donald Tusk waarschuwt ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff dat de tijd dringt: ,,Binnen zes tot acht weken moet de migratie beperkt worden.''

Een aantal landen houdt permanente controles langs (delen van) de grens:
-Zweden
-Denemarken
-Duitsland
-Oostenrijk
-Frankrijk

De volgende landen houden beperkte grenscontroles:
-Noorwegen
-Finland
-Polen
-Nederland
-Zwitserland

De volgende landen houden hun grenzen open:
-IJsland
-Estland
-Letland
-Litouwen
-Hongarije
-Italië
-Spanje
-Portugal
-Griekenland

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie zijn maandagmorgen begonnen met hun vergadering over de opvang van vluchtelingen in Europa. De informele meeting in  het Scheepvaartmuseum in Amsterdam duurt twee dagen. Er zal gesproken worden over het Schengenverdrag.

Sinds de toename van het aantal vluchtelingen willen steeds meer landen de grenscontroles op eigen houtje regelen. Aangezien veel vluchtelingen via Griekenland de EU binnenkomen, zouden de Grieken hen moeten registreren en vervolgens kunnen de vluchtelingen binnen de EU verplaatst worden. Griekenland komt echter niet toe aan het registreren van de asielzoekers. Veel landen binnen de EU hebben er weinig vertrouwen in dat dat op korte termijn verbetert.

Falen
Tusk is sceptisch over Schengen en de EU: ,,De EU zal falen als politiek project wanneer ze haar buitengrenzen niet op een juiste wijze kan controleren'', zei hij vorige week tegen het Europees Parlement. De president ziet 2016 als een zeer belangrijk jaar. Hij vindt dat landen vluchtelingen goed moeten screenen en dat vluchtelingen die onterecht asielzoeken teruggestuurd moeten worden. ,,Lidstaten moeten echt hun beloften nakomen. 2016 telt vele uitdagingen. Een stresstest voor onze gemeenschap op alle mogelijke fronten op hetzelfde moment.''

Volgens Amnesty International doet de EU te weinig voor vluchtelingen. Het samenwrekingsverband creeërt geen veilige routes, vindt Amnesty. De organisatie voert actie met een boot uit Lampedusa, waarop tientallen paspoppen symbool staan voor 282 vluchtelingen die  in 2013 de oversteek van Egypte naar Europa maakten met diezelfde boot. Amnesty-directeur Eduard Nazarski hekelt de 'falende aanpak' van de EU-leiders. Hij roept ze op te zorgen voor fatsoenlijke opvang, veilige routes en ruimhartige toelating van mensen.