Volledig scherm
George Zimmermann (rechts) wordt onmiddellijk na de uitspraak gefeliciteerd door zijn advocaten. © afp

Schietende buurtwacht Florida onschuldig verklaard

UpdateDe Amerikaanse buurtwacht George Zimmerman is niet schuldig aan moord op de 17-jarige Trayvon Martin. Dat heeft de jury in Sanford (Florida) zaterdagavond bepaald.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp

Martin werd op 26 februari 2012 in Sanford doodgeschoten door Zimmerman. In de wijk waar het incident zich voordeed, een bewaakte zogeheten 'gated community', fungeerde de destijds 28-jarige Zimmerman als coördinator van de buurtwacht. Hij vond dat Martin, lopend op weg om iets te eten te halen, er verdacht uitzag en nam telefonisch contact op met de politie.

Ongewapend
In de korte woordenwisseling die daarop volgde, schoot Zimmerman Martin dood. Hij zei dat de jongen hem aanviel en beriep zich op zelfverdediging, maar Trayvon Martin bleek ongewapend.

De jury deed zijn uitspraak zaterdagavond even voor 10 uur plaatselijke tijd. Daaraan was anderhalve dag van beraadslagen voorafgegaan. Zaterdagmiddag werd het overleg kort onderbroken, waarbij aan de rechter een vraag werd gesteld over het begrip doodslag.

Levenslang
Zimmerman had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen als hij vanwege moord zou worden veroordeeld, en een straf van maximaal 30 jaar als hij schuldig zou zijn bevonden aan doodslag.

De rechtszaak deed veel stof opwaaien in de VS, onder meer vanwege de suggestie dat huidskleur mogelijk een rol heeft gespeeld in de confrontatie tussen de halfblanke latino Zimmerman en de zwarte Martin. De aanklagers stelden dat de jongen niets verkeerd deed en dat de buurtwacht 'voor agent speelde', de tiener achternaliep en vervolgens de confrontatie aanging.

Zelfverdediging
De zaak schokte de VS ook doordat de politie aanvankelijk weigerde de buurtwacht te arresteren. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging.

Zimmerman zou aansluitend aan de uitspraak worden vrijgelaten. Vanwege de politieke lading van de zaak is de politie in verschillende Amerikaanse steden voorbereid op onrust. Met name in Sanford werd gedurende de rechtszaak aanhoudend betoogd door aanhangers en - vooral - tegenstanders van Zimmerman.

Volledig scherm
Betogers voor de rechtbank in Sanford vernemen de uitspraak. © epa
Volledig scherm
Medestanders van buurtwacht George Zimmerman zaterdag voor de rechtbank. © epa
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa