Volledig scherm
Een archieffoto uit 2015 van de moskee in Bayonne. © AFP

Schietpartij bij moskee in Frankrijk: vermoedelijke dader is oud-politicus Front National (84)

UPDATEDoor een schietpartij bij een moskee in het Zuid-Franse Bayonne zijn vanmiddag twee mannen van 74 en 78 jaar ernstig gewond geraakt. De politie heeft de vermeende schutter niet veel later aangehouden, berichten Franse media.

De vermoedelijke dader is Claude Sinké, een 84-jarige oud-politicus van het rechts-populistische Front National (FN) die in 2015 een gooi deed naar een raadszetel in de gemeente Seignanx. Hij werd niet ver van zijn huis in Saint-Martin-de-Seignanx opgepakt. 

Ooggetuigen hadden de nummerplaten van de auto waarin de dader wegreed, doorgegeven aan de politie waarop de man werd geïdentificeerd en vervolgens aangehouden, meldden Franse media. 

In zijn auto vonden agenten van de arrestatie-eenheid een gasfles en een vuurwapen. De man was geen bekende van justitie. Hij heeft een bekentenis afgelegd. Hij zou vier schoten hebben afgevuurd op het gebedshuis. Op de plaats delict hebben agenten een of twee gasflessen en een jerrycan aangetroffen, ook zou een auto in brand zijn gestoken. Doel daarvan zou zijn om brand te stichten in de moskee.

Front National

Wat de motieven zijn van de schutter, is vooralsnog niet bekendgemaakt. Marine Le Pen, frontvrouw van FN, heeft in een tweet afstand genomen van de daad, ‘die absoluut in strijd is met alle waarden van onze beweging’.  ‘Dit soort misdaden moet zo streng mogelijk worden aangepakt.’

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.