Schietpartij op middelbare school in Florida: zeventien doden

VideoOp een middelbare school in Florida heeft een schutter een bloedbad aangericht. Er is sprake van zeker zeventien doden en tientallen gewonden. 

De vermoedelijke schutter werd gearresteerd. Hij is een voormalige leerling van de school. Tv-beelden tonen een man met licht haar en een wijnrood overhemd in handboeien. ,,We hebben geen waarschuwing of aanwijzing ontvangen,” zegt schooldirecteur Robert Runcie. ,,Er waren geen telefoontjes of bedreigingen.” 

Volledig scherm
© AP

Op het schoolplein werden leerlingen behandeld voor verwondingen. Het gebied rond de school in Parkland, even ten noorden van Miami, is afgesloten. Volgens een tweet van het schooldistrict in Parkland werden vlak voor het einde van de schooldag schoten gehoord.

Leerlingen werden met handen in de lucht het schoolgebouw uit geleid; met een tank bewapende arrestatieteams stonden klaar op het schoolplein, is te zien op beelden van de school. Sommige leerlingen hielden zich met hun docenten schuil in het pand.

Kast

Een vader vertelde tegen CBS dat zijn dochter zich verstopte in een kast. ,,Ze durft niet te praten, bang dat iemand haar hoort,” zei Caesar Figueroa. Bel me niet, zei ik, ik wil niet dat iemand je stem hoort.” In een sms liet het meisje weten dat drie kinderen in het lokaal naast haar geraakt zouden zijn.

Volgens leerlinge Jeiella Dodoo ging het brandalarm af. ,,We dachten dat het een oefening was, want we hadden ook al een oefening in de ochtend. Dus we ontruimden zoals we altijd doen bij een oefening.” Eenmaal buiten hoorden ze schoten.

Schietpartijen op scholen komen geregeld voor in de VS. Sinds 1 januari werd al op 17 scholen geschoten, volgens actiegroep Everytown for Gun Safety. ,,Problemen met mentale gezondheid groeien in dit land en moeten aangepakt worden,” reageerde directeur Runcie. ,,Ik ken geen geestelijk gezond persoon die zoiets doet.”

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.