Volledig scherm
De Aquarius pikt migranten op in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Het schip staakt de activiteiten. © AP

Schip Aquarius stopt met redden van migranten

Het reddingsschip Aquarius, dat in de afgelopen jaren tienduizenden migranten uit de Middellandse Zee heeft gered, staakt zijn activiteiten. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen, dat het schip samen met partner SOS Méditerranée beheert.

Het schip ligt sinds eind september in de haven van Marseille aan de ketting omdat het de Panamese vlag, waaronder het voer, was kwijtgeraakt. De Aquarius was het laatste reddingsschip dat voor de kust van Libië opereerde. Vorig jaar waren er in dat gebied vijf reddingsschepen actief.

Een Italiaanse aanklager beschuldigde de Aquarius eind november van het illegaal dumpen van giftig afval in havens in Zuid-Italië en wilde dat het schip aan de ketting zou worden gelegd. De organisatie ontkent en beschuldigt Italië ervan dat dat het humanitaire missies in een crimineel daglicht probeert te stellen.

,,Dit is een zwarte dag’’, zegt algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen Nelke Manders. ,,Europa heeft gefaald om zelf middelen vrij te maken voor reddingsacties, sterker nog: het heeft doelbewust anderen gesaboteerd bij het verlenen van die hulp. Het stoppen van de Aquarius betekent dat er onnodig mensen op zee zullen omkomen zonder dat iemand daar weet van heeft.’’

Quote

Het stoppen van de Aquarius betekent dat er onnodig mensen op zee zullen omkomen zonder dat iemand daar weet van heeft’’

Nelke Manders, algemeen directeur Artsen zonder Grenzen

De Aquarius voldoet volgens Artsen zonder Grenzen aan alle wet- en regelgeving en is volledig transparant over de activiteiten. ,,Toch werd de registratie dit jaar tweemaal ingetrokken op politieke gronden. De Italiaanse regering, gesteund door andere Europese landen, heeft onze hulp als onwettelijk bestempeld, verdacht gemaakt en geblokkeerd door de registratie van het schip in te trekken’’, aldus de hulporganisatie.

  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.