Schokkende beelden van in Syrië ontvoerde journalist

Op internet zijn schokkende beelden opgedoken van een in Syrië ontvoerde Amerikaanse journalist. Freelanceverslaggever Austin Tice (31) coverde onder meer voor CBS News en The Washington Post de oorlog in Syrië en was al sinds augustus vermist. De video is afgelopen week op YouTube gezet, maar werd pas opgemerkt nadat de beelden gisteren op een Facebook-pagina verschenen van aanhangers van het regime van Assad.

Of Tice ook daadwerkelijk in handen is gevallen van een rebellengroep, blijft hoogst onzeker. Op de beelden is te zien hoe hij wordt geblinddoekt en doodsbang uit een auto gehaald en vervolgens meegesleept door gemaskerde en zwaarbewapende mannen. Tice prevelt in het Arabisch een gebed en zegt vervolgens met bevende stem: 'Oh Jesus, oh Jesus.'

Verkleed
Bij kenners is direct grote twijfel ontstaan of de ontvoerders van de Amerikaan inderdaad rebellen zijn. Het gebeurt wel vaker dat aanhangers van Assad zich voordoen als rebellen. Op die manier proberen ze de oppositie in diskrediet te brengen. De mannen op de video lijken meer op 'een karikatuur van een Jihadistische groepering', zegt ook Joseph Holliday van het Institute for the Study of War tegen de Washington Post. 'Mijn gevoel zegt dat het aanhangers van het regime zijn die zich hebben verkleed als een stelletje idioten om de VS en andere landen bang te maken voor de gevaren van al-Qaeda in Syrië.'

Tsjechen werken voor VS
Volgens Tsjechische inlichtingendiensten was Tice juist in handen van aanhangers van het regime gevallen. De Tsjechische ambassade behartigt de belangen van de Amerikanen in Syrië sinds de Amerikaanse ambassade in februari is gesloten.

Ook onduidelijk is wanneer de videobeelden van Tice zijn gemaakt en hoe hij er nu aan toe is. Zijn moeder plaatste gisteren op Twitter nog een emotionele boodschap waarin ze iedereen oproept voor haar vermiste zoon te bidden.

  1. Nederlandse stelletjes ontsnappen aan vulkaanramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’
    PREMIUM

    Nederland­se stelletjes ontsnappen aan vulkaan­ramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’

    Bij de dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn vandaag zes Nederlanders door het oog van de naald gekropen. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, laat een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.