Schokkende video vrijgegeven van in VS doodgeschoten zwarte tiener

VideoDe Amerikaanse politie heeft een schokkende video vrijgegeven van het doodschieten van een zwarte 18-jarige jongen in Chicago. Het slachtoffer is Paul O'Neal, die op 28 juli uit een auto vluchtte die gerapporteerd stond als gestolen. De tiener was ongewapend en stierf uiteindelijk door een schotwond in zijn rug.

Op de video, gemaakt met een bodycam van de politie, is te zien hoe een agent op de gestolen auto schiet. O'Neal zit op dat moment in het voertuig en probeert te vluchten. Het fatale schot is niet te zien. 

Even later worden er beelden getoond van de bloedende jongen terwijl hij met zijn gezicht op de grond ligt. Hij is omsingeld door politieagenten, waarbij er één op zijn arm staat en een ander hem in de boeien slaat.

'Gruwelijk'
De advocaat van de familie noemde de beelden een van de meest gruwelijke dingen die hij ooit heeft gezien. Ook de Police Review Authority, de organisatie die politiemisstanden in de VS onderzoekt, zegt de video 'schokkend' en 'verontrustend' te vinden. De organisatie is nog bezig met een onderzoek naar de beelden.

Drie agenten zijn na het incident in juli ontheven uit hun functie omdat ze zich niet aan de regels hielden. Volgens de politie was er bij het plots uitvallen van de beelden van het fatale schot overigens geen sprake van opzet. De agent zou niet goed hebben geweten hoe de bodycam werkte. 

Nieuwe wet
Het is de eerste video uit Chicago die is verschenen onder een nieuwe Amerikaanse wet, waarbij beelden van dit soort incidenten binnen 60 dagen publiekelijk moeten worden gemaakt.

Met de wet moet het vertrouwen van het Amerikaanse volk in de politie worden hersteld. Dit vertrouwen werd sinds vorig jaar ernstig verstoord nadat de Amerikaanse tiener Laquan McDonald 16 keer door een blanke agent werd beschoten. Sindsdien zijn er talloze van dit soort incidenten geweest, die regelmatig tot protest hebben geleid.

  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio Guzmán zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen. Hij zou zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.