Volledig scherm
Nicholas Sandmann (links) en medescholieren en Nathan Phillips (rechts). © REUTERS

Scholier die ‘veteraan beledigde' eist 250 miljoen dollar

De zestienjarige scholier die in januari een inheemse Amerikaan belachelijk zou hebben gemaakt, heeft een schadeclaim ingediend van 250 miljoen dollar bij de Washington Post.

Deze zestienjarige Nicholas Sandmann werd bekend doordat een filmpje waarin hij schijnbaar smalend lang naar de 64-jarige Nathan Philips kijkt, een Amerikaan van Indiaanse afkomst. Dit gebeurde tijdens een anti-abortusdemonstratie in Washington D.C. Het filmpje en een foto gingen viraal en veroorzaakten veel ophef in de Verenigde Staten.

Sandmann claimt nu dat de krant hem ten onrechte heeft neergezet als racist. Volgens de scholier, die een pet droeg met de tekst Make America Great Again (de campagneslogan van de huidige president Donald Trump), is de Washington Post vooringenomen over Trump.

Overigens zei Sandmann al in januari dat de demonstrerende Amerikaan juist met hem de confrontatie opzocht. 

250 miljoen

De 250 miljoen dollar schadevergoeding is geen willekeurig gekozen getal. Het is het bedrag dat Amazon-oprichter Jeff Bezos betaalde voor de Washington Post. Volgens een advocaat van de leerling is deze rechtszaak ‘slechts het begin'. 

In een artikel over de confrontatie tussen Sandmann en medescholieren van een middelbare school uit Kentucky en de man sprak de krant met een expert die erop wees dat niet alleen de woorden die de leerlingen gebruikten belangrijk zijn, maar ook de context waarin de confrontatie plaatsvond. De krant ontkent gekleurde berichtgeving. 

De school van de 16-jarige scholier heeft zijn excuses aangeboden. 

Bekijk in de video hieronder beelden van de confrontatie:

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.