Volledig scherm
© Foto B.P

Scholier onterecht vast op Mallorca voor mishandeling

Een 18-jarige eindexamenscholier van het Sint-Nicolaas Lyceum in Amsterdam heeft twee dagen onterecht vastgezeten op Mallorca. Twee andere andere Nederlandse scholieren zitten nog vast op het vakantie-eiland. Ze worden verdacht van brute mishandeling van een andere Nederlander, die met zware verwondingen en in kritieke toestand in een ziekenhuis ligt.

Het moest een gezellige examenreis worden naar Mallorca. Maar voor drie jongens uit Amsterdam-Zuid pakte dit compleet anders uit. De drie 18-jarigen zouden op 3 juni betrokken zijn geraakt bij een vechtpartij tussen twee groep jongeren in het uitgaansgebied s'Arenal, dichtbij de hoofdstad Palma.

De verdachten zouden een Nederlandse scholier uit Abcoude, die op dat moment al gewond op de grond lag, zo hebben afgetuigd dat zijn gezicht ernstig verminkt is geraakt. Volgens artsen moet hij nog meerdere operaties ondergaan. Zijn ouders zouden al dagen bij hem in het ziekenhuis zijn.

Verkracht
Na het onderzoek van de politie, die verschillende getuigen hoorde, werden de Nederlandse scholieren zaterdag aangehouden. Een van hen werd na verhoor vrijgelaten, de andere twee werden vastgezet en kunnen voor 10.000 euro op borgtocht vrij komen. Eén van de jongens werd huilend naar de gevangenis gebracht; hij smeekte om vrijgelaten te worden omdat hij vreesde verkracht te zullen worden, zo schrijft de lokale krant Diario de Mallorca. Het duo ontkende voor de rechter bij de mishandeling betrokken te zijn geweest. Een van de verdachten zou op school al eens met een mes zijn betrapt.

Onschuldig
Het Sint-Nicolaas Lyceum bevestigt het bericht dat een student van hen heeft vastgezeten en dat de leerling inmiddels weer in Nederland is. 'Er was sprake van een persoonsverwisseling. Hij was er niet bij betrokken', zo zegt de rector van de school tegen RTV Noord-Holland. De andere betrokkenen zijn bij hem niet bekend.

De reis naar Mallorca is georganiseerd door een groot aantal Amsterdamse scholen, waaronder het Barlaeus-, Vossius- en Sint Ignatiusgymnasium, het Sint Nicolaas-, Spinoza- en Montessori lyceum en het Hervormd Lyceum Zuid.