Volledig scherm
© Thinkstock

Scholieren: Yoghurt groeit aan bomen, katoen komt van een dier

Een onderzoek onder Australische schoolkinderen heeft uitgewezen dat aan hun kennis nogal wat mankeert. Driekwart van de 10-jarigen denkt dat katoenen sokken dierlijke producten zijn, en 27 procent meent dat yoghurt aan bomen groeit.

De vandaag gepresenteerde studie werd door de Australische Raad voor Onderwijsonderzoek gehouden onder 900 scholieren uit het hele land. De ene categorie bestond uit 10-jarigen die het laatste jaar van het basisonderwijs bezochten en de andere categorie betrof 14-jarige middelbare-scholieren.

In de jaren die hen scheiden, wordt de kennisachterstand een beetje ingelopen: van de 14-jarigen dacht 13 procent dat yoghurt een plantaardig product is, en bleek 40 procent ervan overtuigd dat katoen van dierlijke herkomst is.

Het onderzoek is gefinancierd door een instantie die de kennis over onder meer agricultuur en visserij onder scholieren wil bevorderen. De voorzitter bestempelt de uitkomst van het onderzoek als een alarmbel die afgaat. Hij vindt het verrassend dat elementaire kennis ontbreekt en dat leerlingen niet het verband kunnen leggen 'tussen een baal hooi en een paar duizend cappuccino's'.