Volledig scherm
De woning in de Hamerstraat in Mechelen werd in april van dit jaar onbewoonbaar verklaard na de zware brand die veroorzaakt werd door de stelende schoonmaakster. © Foto David Legreve

Schoonmaakster brandt huis af om diefstal iPads en laptop te verdoezelen

Een 47-jarige schoonmaakster uit het Belgische Mechelen zit in de gevangenis op verdenking van diefstal en brandstichting. Dat laatste deed ze om te verdoezelen dat ze iPads en een laptop had gestolen. De vrouw beweert dat het nooit haar bedoeling was zoveel schade te veroorzaken.

De vrouw werd eerder deze maand ontmaskerd door de recherche van de politiezone Mechelen-Willebroek. ,,Er rees een vermoeden waardoor er een branddeskundige ter plaatse werd gestuurd", vertelt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. ,,Hij bevestigde het vermoeden van de recherche." 

Vrij snel werd de schoonmaakster van de woning aangewezen als dader. ,,Er waren ernstige aanwijzingen dat de vrouw de brand had aangestoken. Dit omdat ze als laatste gezien was in de woning voor de brand", aldus Claessens.

Begin september werd ze door de recherche gearresteerd en door de onderzoeksrechter opgesloten in de gevangenis.

Verdoezelen

De vrouw legde volgens haar advocaat Dirk Jacobs al bekentenissen af. De 47-jarige schoonmaakster stak met lucifers het matras in de slaapkamer op de bovenverdieping van de woning in brand. Haar motief? Het proberen te verdoezelen van een diefstal. ,,Tijdens het onderzoek is ook aan het licht gekomen dat er een aantal iPads en een laptop waren ontvreemd", klinkt het nog bij de parketwoordvoerster. Deze spullen had de vrouw tijdens het poetsen gestolen. Ze had naar verluidt ook een tv-toestel beschadigd en tal van andere verwoestingen, waaronder aan de deur, toegebracht. ,,Om de indruk te wekken dat er was ingebroken."

Spijt

De gevolgen van de hevige brand waren gigantisch: de bovenverdieping brandde volledig uit en in de rest van de woning was er rook- en waterschade. De woning werd een tijdje onbewoonbaar verklaard, maar inmiddels zijn de bewoners de woning aan het heropbouwen. ,,Maar het was nooit haar bedoeling om zoveel schade toe te brengen", aldus Jacobs. ,,De diefstallen pleegde ze omwille van financiële problemen. Inmiddels beseft ze wat ze heeft gedaan en toont ze schuldinzicht."

Binnenkort zal de vrouw zich moeten verantwoorden voor de rechtbank. Gerecht en recherche zullen ook uitpluizen of de vrouw nog andere diefstallen pleegde in andere woningen waar ze ging poetsen. ,,Er kan momenteel al zeker een feit gelinkt worden aan de vrouw", besluit parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. ,,Ook hier ging ze ervandoor met spullen en bracht ze beschadigingen aan om het te doen lijken dat er was ingebroken."

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.