Een ziekenhuismedewerker kreeg dinsdag een vaccin tegen corona in het Jabra ziekenhuis in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Soedan is het eerste land in Noord-Afrika dat vaccins ontvangt via COVAX, een initiatief van de VN om arme landen van vaccins te voorzien.
Volledig scherm
Een ziekenhuismedewerker kreeg dinsdag een vaccin tegen corona in het Jabra ziekenhuis in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Soedan is het eerste land in Noord-Afrika dat vaccins ontvangt via COVAX, een initiatief van de VN om arme landen van vaccins te voorzien. © AFP

‘Schort patent op coronavaccins tijdelijk op om vaart te maken met inenten’

Ontwikkelingslanden zijn niet in staat hun bevolking in te enten omdat farmaceutische bedrijven een monopolie hebben op het coronavaccin. Dat stellen zo’n honderd landen en hulporganisaties, die pleiten voor tijdelijke opschorting van de patenten. Farmaceuten én rijke landen zien dat echter niet zitten.

  1. Na 26 jaar nieuw onderzoek naar veerbootdrama met ruim 800 doden in Oostzee

    Na 26 jaar nieuw onderzoek naar veerboot­dra­ma met ruim 800 doden in Oostzee

    Duikers gaan deze zomer het wrak onderzoeken van de in 1994 in de Oostzee gezonken veerboot Estonia. Dat heeft de Zweedse averijcommissie vrijdag bekendgemaakt. Het schip was onderweg van Estland naar Zweden maar zonk voor de zuidkust van Finland. De oorzaak zou een in zwaar weer weggeslagen boegdeur zijn geweest maar beelden van een onderwaterrobot wijzen volgens documentairemakers van Discovery Channel op iets anders.