Volledig scherm
In het filmpje vertelt een man dat de Schotten met het kopen van een treinkaartje de Nederlandse schatkist vullen. © Still video

Schotse vakbond maakt nationalistisch filmpje tegen NS

De Schotse treinvakbond heeft een campagnefilmpje gemaakt tegen de Nederlandse Spoorwegen en tegen Nederland. De NS verzorgt het treinvervoer in Schotland maar volgens de makers moet het weer in Schotse handen komen.

In het filmpje vertelt een man die zich voordoet als Nederlander dat de Schotten met het kopen van een treinkaartje de Nederlandse schatkist vullen. ,,Met minimale investeringen kunnen we gezonde winst maken dankzij Schotse forenzen''. Op de achtergrond zijn molens, tulpen en fietsen te zien en draaiorgels te horen.

Sinds april 2015 verzorgt Abellio, een dochter van NS, het treinvervoer in Schotland. Tot onvrede van de Schotse vakbond, die daarom een petitie is begonnen. Abellio zou maandelijks een miljoen pond verdienen aan de Schotse treinreizigers, terwijl de service er volgens de Schotten niet op vooruit is gegaan.

De beelden zijn ook gericht tegen de Schotse Nationale Partij, die de overeenkomst met NS heeft gesloten. Maar de minister van Transport, Humza Yousaf, is niet te spreken over het filmpje. Hij noemt het ,,beledigend, bijna racistisch''.