Volledig scherm
Het huisje van wijlen pedofiel Jimmy Savile maakt van de promofoto voor Schotland een wel heel beladen beeld. © Instagram/VisitScotland

Schotse VVV blundert met foto van berghuis beruchte pedofiel

‘Kom naar Schotland’, kopte de foto van de Schotse VVV van een rustiek wit huisje aan de voet van een ruig Schots berglandschap. Dat zich achter de muren van het huis jarenlang misbruikdrama’s afspeelden, was de makers even ontgaan. Het blijkt om het vakantiehuisje van de beruchte BBC-pedofiel Jimmy Savile te gaan.

Volledig scherm
Savile kon bijna 60 jaar onopgemerkt zijn lusten botvieren en maakte honderden slachtoffers. © EPA

Volgers van het Instagram-account van VisitScotland spraken hun bewondering uit voor het fraaie plaatje dat de promotor plaatste. Het promotieplaatje voor de hooglanden straalt een serene rust uit.  ‘Geweldig’, klonk het in de reacties. Een oplettende Instagrammer zag echter dat op de ‘fantastische foto van de besneeuwde toppen van Glencoe’ een wel heel beladen plek staat afgebeeld, melden lokale media.

Jimmy Savile, de in 2011 overleden presentator van het BBC-muziekprogramma Top of the Pops, die ervan wordt verdacht tussen de 500 en 1000 jongens en meisjes misbruikt te hebben, kocht het bergpandje in 1998 van avonturier en bergbeklimmer Hamish MacInnes. Savile gebruikte de cottage, Allt Na Reigh genaamd, tot aan zijn dood in 2011 als vakantiehuis.

‘Jimmy het beest’

Na Saviles overlijden werd het verkocht aan een ouder echtpaar. Kort nadat de schokkende sekspraktijken werden geopenbaard, nam een vandaal een spuitbus ter hand en spoot ‘Jimmy het beest’ op de sneeuwwitte muren. Lokale bewoners zeggen dat het huisje, waarvoor 212.000 euro werd betaald, er sindsdien verlaten bijstaat.

De notoire pedofiel, die zestig jaar lang onopgemerkt zijn lusten kon botvieren, misbruikte vermoedelijk meer dan twintig slachtoffertjes in het spectaculair gelegen Allt Na Reigh. Geschrokken door de link naar één van de ergste zedendelinquenten van Groot-Brittannië werd de ‘fantastische’ foto snel weggehaald door de promotieafdeling.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De verlaten bergwoning viel ten prooi aan vandalen, die er ‘Jimmy het beest’ op kladderden. © REUTERS

Mensen inspireren

,,Wij gebruiken onze socialemediakanalen om mensen, door het delen van adembenemende vakantiefoto’s, te inspireren naar Schotland te komen’’, zegt een woordvoerder van VisitScotland. ,,Vaak zijn dat foto’s van toeristen. Per abuis hebben we een foto gedeeld van de besneeuwde bergen in Glencoe waarop ook een aanstootgevend gebouw te zien is.’’

De Schotse VVV verontschuldigt zich en zegt de foto te hebben verwijderd voor het geval er iemand aanstoot aan neemt. De op 84-jarige leeftijd overleden Savile heeft nooit geboet voor zijn daden. De vele beschuldigingen tegen Savile, waarvan er een al uit de jaren 40 stamt, klonken al tientallen jaren maar werden pas na zijn dood serieus genomen.

,,De slachtoffers zijn genegeerd, afgewimpeld, niet geloofd, uitgelachen en kregen in sommige gevallen verbazingwekkend genoeg te horen dat ze geluk hadden dat Savile aandacht voor ze had‘’, zei het hoofd van de Britse kinderbescherming NSPCC in 2014. Savile sloeg niet alleen thuis toe, maar ook in ziekenhuizen en scholen waar hij als een van de bekendste Britse tv-persoonlijkheden een graag geziene gast was. 

Volledig scherm
Savile was als bekende BBC-presentator een graag geziene gast op scholen en in ziekenhuizen. © AP
Volledig scherm
Savile gebruikte het huis langs de A82 als vakantiewoning en misbruikte er vermoedelijk twintig kinderen. © REUTERS
Volledig scherm
Het huisje van wijlen pedofiel Jimmy Savile © Getty Images