Schrijver Philip Roth (85) overleden
De Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Philip Roth is vannacht op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de New York Times.
Delen per e-mail
Roth was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de tweede helft van de vorige eeuw en won talrijke literaire prijzen, waaronder een Pulitzer in 1997 en de Man Booker International Prize (2011). Ook was hij een grote kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur.
Moderne erotiek
Philip Roth behoort tot de belangrijkste chroniqueurs van de joodse middenklasse in de Verenigde Staten. Al zijn eerste boek Vaarwel, Columbus (1959) oogstte veel lof. Hij ging controverses niet de weg, zoals bleek bij de publicatie van Portnoy's klacht, de openhartige bekentenis van een door zijn bazige moeder seksueel gefrustreerde man. Mede om deze roman is hij wel de geschiedschrijver van de moderne erotiek genoemd.
Op zijn 24e publiceerde hij zijn eerste verhalen in het gerenommeerde tijdschrift New Yorker. Twee jaar later kwam zijn eerste boek uit: Vaarwel, Columbus, met vaart en humor geschreven verhalen over het leven van de joodse middenklasse in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog. Critici prezen het boek, maar sommigen binnen de Amerikaanse joodse gemeenschap hadden er bezwaar tegen dat Roth zich had geconcentreerd op minder vleiende kanten van het jodendom, zoals het materialisme.
Dominante moeder
In 1962 verscheen Roths eerste roman: Laat maar gaan, vijf jaar later gevolgd door Een braaf meisje. Het waren psychologische romans waarin hij ethische en maatschappelijke problemen van de jaren vijftig aan de orde stelde. Beide blijven qua bekendheid ver achter bij Portnoy's klacht, de satirische roman die in 1969 verscheen. Op de divan van de psychotherapeut dr. Spielvogel ligt Alexander Portnoy die zo onder zijn dominerende moeder gebukt gaat dat hij alleen troost vindt als hij masturbeert. Het boek was mede gebaseerd op de jeugdervaringen van de schrijver.
Nog vele, vele werken volgden. Acht van zijn verhalen zijn verfilmd.
Laatste werk
Roth besloot jaren geleden dat Nemesis (2010) zijn laatste boek zou zijn. Hij hield dat aanvankelijk voor zich, naar eigen zeggen omdat hij niet in de voetsporen van Frank Sinatra wilde treden. Die zanger maakte nadat hij was gestopt toch een comeback.
Roth maakte in 2012 alsnog officieel bekend dat hij was gestopt met schrijven. De auteur besloot na de publicatie van Nemesis zijn eerdere werken opnieuw te lezen, ,,om te kijken of ik mijn tijd heb verspild''. Roth had zich al jaren uit het openbare leven teruggetrokken. Zijn 80e verjaardag, in 2013, werd nog wel publiekelijk gevierd. De schrijver overleed volgens een vriendin aan hartfalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Wit en zwart: YouTube blokkeert schaker per ongeluk voor ‘racistisch taalgebruik’
De woorden ‘wit’ en ‘zwart’ zijn voor schakers wat ‘blauw’ en ‘grijs' zijn voor weermannen. Toch stellen ze algoritmes die bedoeld zijn om online racisme op te sporen voor een uitdaging, aldus nieuw onderzoek. Eerder haalde YouTube vermoedelijk een schaker offline nadat het AI-algoritme bepaalde termen onterecht bestempelde als ‘hate speech’. -
Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het leven
De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat de aanvallen een vergelding waren voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten.
-
Mysterie rond verborgen inscriptie op schilderij ‘De Schreeuw’ eindelijk ontrafeld
Jarenlang werd er gespeculeerd over de herkomst van de nauwelijks zichtbare zin op het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Onderzoekers van het Nationaal Kunstmuseum van Noorwegen hebben het mysterie eindelijk ontrafeld. De woorden zouden door niemand minder dan de kunstenaar zelf op het doek zijn aangebracht. -
Weer groep walvissen gestrand bij berucht kustgebied in Nieuw-Zeeland
Reddingswerkers in Nieuw-Zeeland proberen tientallen grienden te redden die zijn gestrand aan de kust. Zeker negen van de dieren zijn al overleden. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.