Volledig scherm
De foto van het levenloze lichaam van Mohammed Shohayet op de oever van de rivier de Naf. © CNN

Schudt deze foto van dood kind Myanmar de wereld wakker?

Met zijn gezicht in de modder lag de 16 maanden oude Mohammed Shohayet in de oever van een rivier. Het vluchtelingenkind was met zijn familie op weg naar Bangladesh uit angst voor het leger van Myanmar. Vervolgens kwam het mannetje tragisch aan zijn einde, toen hij samen met zijn moeder, oom en 3-jarige broertje verdronk in een rivier op de vlucht voor schietende miltairen. De foto van Mohammed geeft de onderdrukking van de Rohingyas-minderheid een gezicht.

Quote

Alleen de rivier weet hoeveel mensen daar zijn verdronken

De enige overlevende in de familie is vader Zafor Alam. Die raakte zijn gezin kwijt tijdens de reis, en stak als eerste de Naf rivier tussen Myanmar en Bangladesh over.

Daarna belde hij zijn vrouw, voor wie hij een vissersboot regelde om zijn familie veilig over de rivier te krijgen. ,,Toen ik met mijn vrouw belde, hoorde ik mijn jongste zoon 'papa-papa' roepen. Dat waren de laatste woorden die ik wisselde met mijn familie'', aldus Alam tegen CNN.

Een paar uur na dat telefoontje stapte de familie - met het leger op de hielen - de boot op. De visser nam volgens vader Zafor alle mensen mee in zijn boot, zodat iedereen zou ontkomen aan de kogelregen van de militairen. ,,Hierdoor was de boot te zwaar en zonk hij. Alleen de rivier weet hoeveel mensen daar zijn verdronken.''

Quote

Ons hele dorp is in brand gezet. Er is niks meer van over.

Verbrand
De Rohingyas in Myanmar zijn de meest vervolgde minderheden op de wereld. Zo ook de familie van Zafor Alam. ,,We konden niet in ons huis blijven, omdat militairen vanuit helikopters op ons schoten. Mijn grootouders bleven achter in het dorp. Zij zijn verbrand. Ons hele dorp is in brand gezet. Er is niks meer van over.''

Eenmaal in de jungle volgden barre tijden met veel kilometers lopen, zonder slaap en voedsel. Constant veranderend van locatie doordat het leger de vluchtelingen op de hielen zat. In die chaos raakte de vader zijn gezin kwijt.

Zafor Alam kwam een dag na het zinken van de boot achter de tragische dood van zijn zoontje. Hij kreeg de foto van zijn kind via een kennis toegestuurd per mobiele telefoon. ,,Als ik deze foto zie, dan voel ik dat ik liever zou sterven. Het heeft voor mij geen zin meer om te leven in deze wereld. Ik heb niemand meer over.''

Quote

Het heeft voor mij geen zin meer om te leven in deze wereld. Ik heb niemand meer over.

Volledig scherm
© DHA

Aylan Kurdi
De foto toont grote overeenkomsten met het beeld van de jonge Syrische vluchteling Aylan Kurdi, die in september 2015 op het strand in Turkije aanspoelde. Hij was op de vlucht voor de oorlog in zijn thuisland. CNN vraagt zich openlijk af of de wereld dit keer wel in actie gaat komen.

De overheid van Myanmar noemt het verhaal van Zafor Alam ,,onjuist en propaganda''. In totaal zijn de afgelopen weken 34.000 Rohingyas gevlucht naar de grens van Bangladesh, meldt de International Organization for Migration.

Volgens VN-functionaris John McKissick is het leger van Myanmar bezig met een ,,collectieve afstraffing'' van de islamitische minderheid in het westen van het land, met ,,etnische zuivering'' als ultiem doel. Nadat in een filmpje te zien is hoe politieagenten meerdere Rohingya-moslims mishandelen, zijn gisteren in Myanmar minstens vier politieagenten aangehouden.

Volledig scherm
© EPA
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement