Volledig scherm
Minister van Financiën Geithner op het Witte Huis naast president Obama. © reuters

'Schuldenplafond VS half februari bereikt'

UpdateHet Amerikaanse ministerie van Financiën vreest dat het land tussen half februari en eind maart de maximaal toegestane staatsschuld zal bereiken. Als dit gebeurt, zal de Amerikaanse economie en kredietwaardigheid blijvende schade oplopen.

Dat heeft minister Timothy Geithner maandag in een brief aan het Congres laten weten. Hij dringt erop aan om het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar te verhogen.

'Absurd'
Eerder liet president Barack Obama in een toespraak weten het 'onverantwoord' en 'absurd' te vinden als de Republikeinen in het Congres niet akkoord gaan met een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld.

Het land loopt volgens Obama het risico om in economische crisis te raken. Over de aanpassing van de regels over de staatsschuld wordt druk onderhandeld tussen de regerende Democraten en de Republikeinse oppositie.

Grote onenigheid
Dezelfde kwestie leidde in de zomer van 2011 tot grote onenigheid tussen Republikeinen en Democraten. Dankzij het afsluiten van een voorlopig akkoord werd het probleem verschoven en de financiële armslag van de federale overheid verruimd.