Volledig scherm
Hulpverleners ontfermen zich over de gewonden na het bloedbad op Utoya. © AFP

Schutter doodt 85 mensen bij bloedbad op Noors eiland

UpdateDe 32-jarige Noor Anders Breivik, heeft op het eilandje Utoya, in een meer ten noordwesten van de Noorse hoofdstad Oslo, 85 mensen doodgeschoten.

Volledig scherm
Anders Behring Breivik (32) de vermoedelijke dader van beide aanslagen.

Het gaat om overwegend jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar.

De aanval op het jeugdkamp van de sociaaldemocratische partij op Utoya heeft 'een catastrofale omvang', aldus politiechef Oystein Maeland. Hij vreesde dat het dodental nog iets hoger kan uitvallen omdat er ook ernstig gewonde slachtoffers zijn. De Noorse koning Harald V heeft zaterdag de aanslagen 'een niet te vatten tragedie' genoemd en zei dat het belangrijk is dat de mensen bij elkaar blijven en elkaar steunen.

De dader kwam aan het eind van de middag en anderhalf tot 2 uur nadat er in het centrum van Oslo een grote bom was ontploft, naar het jeugdkamp verkleed als politieagent. Hij zei de veiligheid te komen controleren en schoot vervolgens op de aanwezigen. Er waren naar schatting 560 jongeren aanwezig op het kleine eilandje. De schutter is aangehouden. Het zou gaan om een 32-jarige Noor uit de hoofdstad Oslo met rechts-extremistische ideeën.

Bij de aanslag met een autobom in de hoofdstad verloren zeven mensen het leven. Aangenomen wordt dat de schutter op Utoya ook verantwoordelijk is voor de aanslag in Oslo. Daar werd het kantoor van de sociaaldemocratische premier Jens Stoltenberg zwaar beschadigd, net als de ministeries van Financiën en van Olie. Het vreedzame Noorwegen werd diep geschokt door de aanslagen. De premier dook enige tijd onder en militairen zetten straten af in Oslo uit vrees voor meer ontploffingen.

Tal van commentatoren wijdden aanvankelijk uit over welke islamitische groepen hier verantwoordelijk voor konden zijn, maar Stoltenberg liet relatief snel weten dat hij niet dacht dat 'de aanslagen verband hielden met internationale terroristische organisaties, maar dat ze eerder het werk van een gek leken te zijn'.

  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.