Volledig scherm
Schoonmaakster Darifa werd door de schutter in Luik gespaard © Facebook/Darifa

Schutter in Luik spaarde gegijzelde vrouw: 'Ik ga je twee vragen stellen'

De man die gisteren drie mensen doodschoot in Luik heeft de schoonmaakster die hij kort daarna gijzelde in een school gespaard. Benjamin H. had haar gevraagd of ze moslim is en meedoet aan de ramadan. Toen ze dat bevestigde, verzekerde de 31-jarige Belg dat hij haar niets zou aandoen.

De vrouw, Darifa, vertelde dat aan de Franstalige zender RTBF. ,,Ik stond te praten met de conciërge toen ik de eigenaar van het naburige gebouw de school binnen zag rennen en drie meisjes het al rennend op een gillen zetten.'' De vrouw sloot vervolgens een aantal deuren die toegang tot de school geven en keek plots de schutter in de ogen.

,,Ik zei tegen hem dat hij op de verkeerde plek was. Dit is een school, hier zijn veel kinderen.'' De gijzelnemer stelde haar daarop de vragen 'Ben je moslim?' en 'Houd je je aan de ramadan?'' Als zij bevestigend antwoordt, stelt H. haar gerust. ,,Ik zal je helemaal niets doen, maak je geen zorgen'', zegt hij. ,,Als ik je vraag om iets te doen, dan doe je dat.'' 

Huilen en schreeuwen

Darifa maakt op een bepaald moment een gebaar naar de andere leerkrachten, om hen duidelijk te maken dat ze het schoolplein moesten verlaten. ,,Maar ik denk niet dat ze dat hebben begrepen.'' Aan ontsnappen dacht H. volgens de vrouw niet. ,,Ik ben hier om de politie aan het lijntje te houden'', zou hij gezegd hebben. 

Toen H. naar de speelplaats liep begon Darifa te huilen en schreeuwen, waarna ze hem vroeg zich over te geven aan de politie. ,,Wat ik doe, moest gebeuren'', zei de schutter toen volgens de vrouw. De gijzelnemer vroeg haar de deur open te doen, waarna politiemensen hem doodschoten in een vuurgevecht.

,,Ik denk dat hij wist dat het voor hem gedaan was'', zegt Darifa. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de vrouw gisteren gesproken en prees haar moed. ,,Ze heeft misschien meer slachtoffers in de school kunnen voorkomen.''

Bekijk hieronder beelden van gister: