Volledig scherm
Schoonmaakster Darifa werd door de schutter in Luik gespaard © Facebook/Darifa

Schutter in Luik spaarde gegijzelde vrouw: 'Ik ga je twee vragen stellen'

De man die gisteren drie mensen doodschoot in Luik heeft de schoonmaakster die hij kort daarna gijzelde in een school gespaard. Benjamin H. had haar gevraagd of ze moslim is en meedoet aan de ramadan. Toen ze dat bevestigde, verzekerde de 31-jarige Belg dat hij haar niets zou aandoen.

De vrouw, Darifa, vertelde dat aan de Franstalige zender RTBF. ,,Ik stond te praten met de conciërge toen ik de eigenaar van het naburige gebouw de school binnen zag rennen en drie meisjes het al rennend op een gillen zetten.'' De vrouw sloot vervolgens een aantal deuren die toegang tot de school geven en keek plots de schutter in de ogen.

,,Ik zei tegen hem dat hij op de verkeerde plek was. Dit is een school, hier zijn veel kinderen.'' De gijzelnemer stelde haar daarop de vragen 'Ben je moslim?' en 'Houd je je aan de ramadan?'' Als zij bevestigend antwoordt, stelt H. haar gerust. ,,Ik zal je helemaal niets doen, maak je geen zorgen'', zegt hij. ,,Als ik je vraag om iets te doen, dan doe je dat.'' 

Huilen en schreeuwen

Darifa maakt op een bepaald moment een gebaar naar de andere leerkrachten, om hen duidelijk te maken dat ze het schoolplein moesten verlaten. ,,Maar ik denk niet dat ze dat hebben begrepen.'' Aan ontsnappen dacht H. volgens de vrouw niet. ,,Ik ben hier om de politie aan het lijntje te houden'', zou hij gezegd hebben. 

Toen H. naar de speelplaats liep begon Darifa te huilen en schreeuwen, waarna ze hem vroeg zich over te geven aan de politie. ,,Wat ik doe, moest gebeuren'', zei de schutter toen volgens de vrouw. De gijzelnemer vroeg haar de deur open te doen, waarna politiemensen hem doodschoten in een vuurgevecht.

,,Ik denk dat hij wist dat het voor hem gedaan was'', zegt Darifa. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de vrouw gisteren gesproken en prees haar moed. ,,Ze heeft misschien meer slachtoffers in de school kunnen voorkomen.''

Bekijk hieronder beelden van gister:

 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.