Volledig scherm
© Reuters

'Schutter leek weggelopen uit nazifilm'

De man die vrijdag in koelen bloede minstens 85 jongeren doodschoot bij een jeugdkamp van de Noorse sociaaldemocratische partij, leek weggelopen uit een film over nazi's. Dat heeft een ooggetuige, die zelf ternauwernood aan de dood ontsnapte, vandaag gezegd.

Volledig scherm
Deze foto, gemaakt vanuit een helikopter, toont de schutter met de lichamen van slachtoffers om hem heen. © AFP
Volledig scherm
© Reuters

'Ik hem heb drie keer gezien'', aldus de 21-jarige Adrian Pracon, een van de organisatoren van het kamp. 'Hij was zeer rustig, ontspannen en gecontroleerd. Het leek alsof het hem allemaal niets kon schelen. Hij liep heel langzaam en zag eruit alsof hij zo was weggelopen uit een film over nazi's.'

Zelf liep Pracon een schotwond in de schouder op. Hij ontvluchtte zwemmend het eilandje Utoya, waar de bijeenkomst werd gehouden, maar keerde om toen hij besefte dat hij in zijn toestand de wal niet zou halen. 'Ik geloof dat een beschermengel over mij gewaakt heeft', zei hij. 'Ik heb enorm veel geluk gehad dat ik nog in leven ben. Maar ik kan er niet blij om zijn omdat zo veel anderen op zo'n gewelddadige wijze het leven hebben verloren.'

Schutter heeft bekend
De verdachte van de schietpartij op het eiland Utoya, Anders Behring Breivik, heeft bekend het vuur te hebben geopend op de bijeenkomst van de jongerenbeweging van de regerende Arbeiderspartij. Over zijn motieven heeft hij nog niets losgelaten.

De verdachte heeft anderhalf uur lang geschoten. Pas toen maakte een arrestatieteam een einde aan de nachtmerrie. Volgens de Noorse politie arriveerde de speciale eenheid 40 minuten nadat ze de noodroep had binnengekregen. 'Er waren problemen om bij Utoya te komen', zei een woordvoerder. 'We konden moeilijk aan boten komen, maar dat probleem was verholpen toen het SWAT-team arriveerde.'

Er worden nog vijf mensen vermist
Toen de politie aankwam gaf de 32-jarige Breivik zich onmiddellijk over. Hij had op dat moment twee wapens bij zich. Met die wapens, een handwapen en een automatisch wapen, heeft hij in elk geval 85 jongeren doodgeschoten. Breivik heeft inmiddels bekend dat hij het vuur heeft geopend. Dat aantal kan nog oplopen, omdat er nog wordt gezocht in de wateren rondom het eiland en er liggen nog slachtoffers in het ziekenhuis. Er worden nog 4 à 5 mensen vermist, volgens de politie.

Mogelijk tweede schutter
De politie sluit nog steeds niet uit dat er een tweede schutter was. De verhoren van getuigen gaan door om te bepalen of dat inderdaad het geval was. Er was ook sprake van een niet ontploft explosief op het eiland, maar dat bleek vals alarm.

Ook is het nog niet zeker of het dodental van de explosie in Oslo op zeven zal blijven staan. Volgens de politie bevinden er zich nog lichamen van overleden mensen in de gebouwen die zwaar zijn beschadigd door de bom. De gebouwen zijn zo instabiel dat het moeilijk is om naar binnen te gaan om onderzoek te doen of de lichamen te bergen. De politie roept de Noren dan ook op uit de buurt te blijven om het onderzoek niet te bemoeilijken. Bovendien kan de politie niet uitsluiten dat er nog meer explosieven verstopt zijn in het centrum van Oslo.

Het explosief bevond zich in een auto. De auto werd niet lang voor de ontploffing naar de plaats des onheil gebracht.

Volledig scherm