Volledig scherm
Op het strand liggen bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bloedige aanslag. © getty

Schutter Sousse op jihadistenkamp in Libië

De schutter die vorige week 38 mensen vermoordde aan de Tunesische kust in Sousse, is getraind door terroristen in Libië. Raif Rezgui is eind vorig jaar op een jihadistenkamp geweest. Dat heeft een woordvoerder van minister-president Habib Essid dinsdag bevestigd.

Eerder al zei een bron rond het onderzoek dat Rezgui in contact stond met extremisten in Libië. De woordvoerder van Essid verklaarde verder dat Rezgui op hetzelfde moment in Libië was als de twee Tunesische schutters die in maart een aanslag pleegden op het Bardomuseum in Tunis. Daarbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op voor het bloedbad in het museum.

Slachtoffers
De moordpartij in Sousse is de ergste aanslag in de moderne geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land. De meeste slachtoffers van Rezgui bij hotel Impérial Marhaba in de kustplaats Sousse waren Britse toeristen. Inmiddels zijn 27 slachtoffers geïdentificeerd, onder wie de door de politie gedode schutter. Het betreft negentien Britten, drie Ieren, twee Duitsers, een Portugees, een Belgische vrouw, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Voorbereiding
Volgens Britse media zijn er ongeveer dertig Britten om het leven gekomen.
De Tunesische autoriteiten hebben meerdere verdachten opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van de terreurdaad. Het zou om drie Tunesiërs gaan. Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Najem Gharsalli bevestigde eerder al dat er ,,meerdere verdachten zijn opgepakt" die de schutter zouden hebben geholpen, maar gaf verder geen details.