Schutters kozen joodse supermarkt bewust uit voor schietpartij

videoDe joodse supermarkt in de Amerikaanse stad Jersey City, waar twee schutters dinsdag urenlang het vuur openden, was bewust gekozen. Burgemeester Steven Fulop laat dat weten op basis van onder meer de camerabeelden van het incident waarbij in totaal zes mensen zijn omgekomen.

Een van de twee daders heeft online antisemitische verklaringen achtergelaten, alsook haatberichten tegen de politie. Dat meldt The New York Times. Hoewel Fulop niet direct zegt dat de misdaad antisemitisch gemotiveerd is, schrijft hij op Twitter wel dat ‘haat en antisemitisme’ nooit een plaats hebben gehad in Jersey City. ,,Ik ben zelf joods en ik ben trots om te leven in Jersey City, dat altijd gastvrij is geweest voor iedere bezoeker’’, voegde hij eraan toe. 

Ook de burgemeester van New York, Bill de Blasio, weet de schietpartij aan een groeiend antisemitisme en gaf opdracht aan zijn politiekorps om joodse gebouwen beter te beschermen. 

Volledig scherm
© AP

Honderden kogels

Volledig scherm
© AP

De schietpartij duurde uren omdat de schutters bleven schieten. Volgens de politie zijn er honderden kogels afgevuurd en vielen alle doden door geweervuur van de twee verdachten. 

De twee schutters kwamen tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven. Op dit moment is het enige slachtoffer dat is geïdentificeerd Joseph Seals, een vader van vijf kinderen en een veteraan bij de lokale politie. Ook twee klanten van de joodse supermarkt en een caissière werden gedood. Twee andere agenten en een burger raakten gewond maar zullen naar verwachting herstellen van hun verwondingen. 

Volgeling

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

De daders zijn geïdentificeerd als David Anderson en Francine Graham. Drie bronnen binnen de politie zeggen volgens de lokale zender News 4 dat Anderson een volgeling was van de Black Hebrew Israelite-beweging, een groep waarvan de leden geloven dat ze afstammelingen zijn van de oude Israëlieten en zich kunnen houden aan zowel christelijke als joodse overtuigingen. Er werd een briefje met religieuze geschriften gevonden. Een motief – inclusief elke mogelijke samenhang met haat of terreur – wordt nog onderzocht.

Een buurman beschreef Graham als een voormalige huisarts in Manhattan, die Anderson ontmoette nadat ze op haar werk gewond raakte en stopte. Hij zegt dat Graham een ‘donker persoon’ werd nadat ze elkaar hadden ontmoet. De buurman beweert ook dat Graham werd gedwongen tot een militante religie die hij niet kon identificeren: hij kon haar horen zingen en lezen vanuit haar huis. 

Gerechtelijke documenten tonen aan dat Anderson een strafblad had. Hij werd in 2004, 2007 en 2011 veroordeeld voor wapendelicten en bracht een tijd in de gevangenis door. 

Volledig scherm
© AP
  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.