Science fiction wordt werkelijkheid: Apache heeft laser als wapen
VideoJe zou denken dat het allang bestond: een gevechtshelikopter die vanuit de lucht een doelwit uitschakelt met een laserstraal. Toch is dat het Amerikaanse leger pas voor de allereerste keer gelukt. De geslaagde test werd onlangs gepresenteerd als een doorbraak.
Delen per e-mail
Het was technologiebedrijf Raytheon dat zich in de verspreide verklaring op de borst sloeg. Het bedrijf werkt met het Amerikaanse leger onder meer samen aan de ontwikkeling van de lasertechnologie. En nu was het een vliegende Apache AH-64-helikopter gelukt om met een Raytheon-laserwapen een onbemand voertuig op de grond onschadelijk te maken. Voor de eerste keer en 'van verschillende hoogten en met verschillende vliegsnelheden'.
In de bijbehorende video – de beelden begeleid door dramatische muziek – is te zien hoe het grijze wapentuig onder de linkervleugel van de helikopter is bevestigd. Op de voorkant van de grijze koker zit een bol. Oranje en gele draden sluiten het wapen aan op het systeem van de Apache.
Dan gaat de helikopter de lucht in en zien we op zwart-wit beelden hoe verschillende doelwitten op het afgelegen schietterrein in New Mexico in het vizier worden genomen.
Geslaagde test
De Amerikanen reppen vervolgens van een geslaagde test waarbij vanaf 1,4 kilometer afstand een stilstaand en onbemand voertuig onschadelijk is gemaakt. Wat dat ‘onschadelijk maken’ precies betekent wordt niet duidelijk. Het is namelijk niet op de video te zien.
De gebeurtenis past binnen de ontwikkelingen die gaande zijn in de lasertechniek en oorlogsvoering. Militairen zijn enthousiast over het gebruik van de laserstraal als wapen: de straal is af te vuren in een zo goed als rechte lijn en is zo preciezer dan andere vormen van munitie. Het is dan makkelijker onnodige slachtoffers te voorkomen. De straal is geluidloos en zo goed als onzichtbaar: alleen daar waar de laser een doelwit raakt, is een stip te zien. Ook kan de kracht van de straal worden aangepast aan het uit te schakelen voorwerp: groter om een voorwerp te vernietigen, kleiner om te beschadigen. Tot slot, het schieten met een laserstraal is vele malen goedkoper dan het gebruik van munitie of een bom.
Efficiënte inzet
Het gebruik van de laserstraal als wapen kent ook nadelen. Zo heeft de straal vooralsnog een klein bereik (iets meer dan een kilometer). En de straal heeft last van smog, stof en slecht weer. De kracht van laserstralen is dan ook een belangrijk ontwikkelpunt. Waren zij in het verleden 'slechts' in staat om bommen en raketten te geleiden, door lasers te combineren zijn ontwikkelaars in staat de kracht vele malen te vergroten zodat zelfs doelwitten als raketten en drones kunnen worden uitgeschakeld.
Volgens een woordvoerder van het militaire technologiebedrijf Rheinmetall, dat ook een vestiging in Nederland heeft, draaien de huidige ontwikkelingen verder voor het grootste deel om het efficiënt gebruik van energie. Hoe efficiënter die inzet, hoe minder het vermogen wordt dat nodig is voor de inzet van de laser en hoe kleiner 'het laserwapen' zal kunnen zijn. ,,Wij werken in Europa bijvoorbeeld toe naar het echt integreren van het laserwapen in voertuigen en apparaten. Op dat gebied zijn we ook verder dan de Amerikanen."
,,In het geval van de Amerikaanse Apache: je ziet de grijze koker onder zijn vleugel hangen, maar niet de rest van het laserwapen. Dat zit ergens verborgen in die helikopter en neemt nog veel ruimte in, waardoor je bijvoorbeeld minder brandstof kan meenemen. Volgens mij kwam die helikopter amper van de grond en kan er nog niet veel mee gevlogen worden."
Geld
De vraag blijft dus hoe krachtig de door de Apache gebruikte laser is en hoe efficiënt zijn inzet van energie. Het leger en wapenontwikkelaars als Lockheed Martin geven slechts summier en sporadisch informatie vrij over tests. Zoals in 2014, toen Amerika beelden vrijgaf van een marineschip uitgevoerd met een laser die raketten en kleine voertuigen kon uitschakelen. Viceadmiraal Matthew Klunder zei toen dat de vele tests uitwezen dat de laser 'dodelijk was en het vernietigde de doelwitten die het moest vernietigen razendsnel'. De kosten per 'schot'? Zo'n 59 dollarcent. De ontwikkelingen worden verder geheim gehouden.
,,In Amerika is het gebruikelijk om af en toe dit soort beelden van tests vrij te geven", zegt de woordvoerder van Rheinmetall, dat materieel levert aan de militaire en politieapparaten van verschillende landen in Europa, van voertuigen tot munitie en lasers. ,,Daar gaat er zoveel geld om in de ontwikkeling van wapens, dat ze ook eerder enige verantwoording moeten afleggen over wat er met dat geld gebeurd is. Naast een stukje pr natuurlijk."
Vice-voorzitter Art Morrisch van Raytheon toonde zich vorige week in ieder geval enthousiast over de geslaagde test met de Apache. ,,We willen de toekomst naar voren halen. De verzamelde gegevens laten ons zien dat we op de goede weg zijn.”
Rheinmetall verwacht rond 2021 operationele lasersystemen te kunnen leveren aan Europese landen waaronder Nederland. ,,Maar de laser zal nooit het kanon of de bom vervangen, het is eerder een aanvulling op het wapenarsenaal. Afhankelijk van het doelwit kies je het juiste wapen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
112 aanhoudingen in Brussel na rellen om dood van gearresteerde buurtgenoot
Een protest van honderden Brusselaars tegen de plotselinge dood van een gearresteerde plaatsgenoot is uitgemond in onlusten. Er vielen minstens zes gewonden en de politie heeft zeker 112 arrestaties verricht, meldt de Franstalige omroep RTBF. -
PREMIUM
Interview Els (30) overleefde schipbreuk: ‘Na acht uur zwemmen besefte ik dat we het zouden redden’
Het verhaal van de schipbreukeling Els Visser klinkt als een filmscenario. Na acht uur zwemmen wacht ze op een eiland een nacht lang op redding. Wat doet het met je als je zo’n ramp overleeft? ,,Het is goed om zo nu en dan dat moment van doodsangst te doorvoelen.” -
Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan
De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) heeft vrijdag faillissement aangevraagd. De wapenlobbyclub zegt te willen herstructureren om aan schuldeisers te ontkomen. In de Amerikaanse staat New York, waar de NRA op dit moment gevestigd is, loopt een rechtszaak tegen de groep. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
Naar gewoonte werden op elektronicabeurs CES 2021 - dat voor het eerst volledig digitaal plaatsvindt - de waanzinnigste gadgets voorgesteld. Vaak innovatief, maar soms ook gewoon net een tikkeltje té bizar: dit zijn de hoogtepunten.