Volledig scherm
Het schip Bob Barker, voorheen actief in de Zuidelijke Oceaan, voer onder de Nederlandse vlag. © AFP

Sea Shepherd staakt jacht op Japanse walvisvaarders

Sea Shepherd staakt de jacht op Japanse walvisvaarders. De organisatie die strijdt voor het behoud van de oceanen stuurt komend jaar geen vloot naar de Zuidelijke Oceaan, omdat Japan met militaire middelen de strijd aan gaat.

Volledig scherm
Sea Shepherd wist honderden walvissen te redden, toch maakte de Japanse jacht slachtoffers in de Zuidelijke Oceaan. © AP

Dat laat de oprichter van Sea Shepherd Paul Watson in een verklaring op Facebook weten. Het afgelopen jaar wisten de Japanse walvisjagers voor de eerste keer in jaren het vangstquotum van 333 walvissen te halen. 

Sea Shepherd kwam erachter dat Japan militaire satellieten inzette om de locatie van hun boten te achterhalen. Zo wisten de walvisjagers te ontkomen aan de vloot van de organisatie die in de voorgaande jaren honderden walvissen van de dood wist te redden. 

Leger

Daarnaast scherpte Japan dit jaar zijn anti-terrorismewetten aan. Volgens Paul Watson zijn sommige van die wetten in het leven geroepen om specifiek het werk van Sea Shepherd te bemoeilijken. Het land heeft ook voor de eerste keer gedreigd dat het leger de walvisjacht gaat beschermen.

Het is voor de internationale organisatie reden genoeg om de jacht op Japanse walvisjagers voorlopig te stoppen. Volgens Watson wordt nagedacht over een nieuwe manier om de jacht tegen te gaan. 

In de afgelopen 12 jaar heeft Sea Shepherd met succes de vangst in de Zuidelijke Oceaan bestreden. Het zelfopgelegde quotum van Japan daalde van 1035 naar 333 walvissen per jaar. Volgens Watson zijn door hun toedoen zo'n 6000 walvissen, vinvissen en bultruggen gered. 

Volledig scherm
Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd. © AP