Volledig scherm
Het schip arriveert in Italië, eind januari. © REUTERS

Sea-Watch hoeft zich voorlopig niet aan nieuwe veiligheidsregels te houden

Hulporganisatie Sea-Watch, die met een schip migranten uit de Middellandse Zee redt, hoeft de komende maanden nog niet te voldoen aan strengere veiligheidseisen die de overheid in april plotseling invoerde. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de Staat de regeling van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tot 15 augustus niet mag toepassen.

Sea-Watch had de minister van machtsmisbruik beschuldigd en een kort geding aangespannen om de regels van tafel te krijgen. ,,Het aan de ketting leggen van vluchtelingenboot Sea-Watch 3 is een geval van onbehoorlijk bestuur. De regeling waarmee dat gebeurt wordt veel te snel opgelegd, is te veel op één specifieke boot gericht en botst met de principes van rechtszekerheid”, zei de advocaat van Sea-Watch in april tijdens de rechtszaak in Den Haag. 

De Haagse rechtbank gaat daar gedeeltelijk in mee. Volgens de rechter is niet duidelijk aan welke eisen het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, precies moet voldoen. Ook heeft de minister ‘niet voldoende consequent en zorgvuldig gehandeld’ toen ze de regeling invoerde.

Door de nieuwe regels kon het schip ineens niet meer uitvaren. De organisatie kreeg slechts een week de tijd om aan de strengere veiligheidseisen te voldoen. Dat bleek onhaalbaar.

Volledig scherm
Migranten verblijven op de Sea-Watch. © AP

Overleggen

Het uitstel geeft de partijen tijd om ‘alsnog constructief overleg met elkaar te voeren’ en duidelijkheid te verschaffen. De rechtbank vindt dat de minister wel bevoegd was om de regels in te stellen. Van Nieuwenhuizen motiveerde haar besluit onder meer door te wijzen op ‘acute veiligheidsrisico’s’.

De rechtbank ziet genoeg reden om eisen te stellen, maar vindt de regeling te vaag. Zo zijn bepaalde veiligheidseisen afhankelijk van het aantal opvarenden aan boord. Maar bij een reddingsoperatie valt vooraf onmogelijk te zeggen hoeveel mensen in zee worden aangetroffen.

Nieuwe categorie 

Afgelopen september is via een beleidswijziging doorgevoerd dat schepen zoals de Sea-Watch 3, maar ook schepen van bijvoorbeeld Greenpeace en Women on Waves, niet meer onder de wet voor plezierjachten vallen. Ze gaan een eigen categorie vormen, met onder meer strengere veiligheidseisen. De overgangsperiode duurt een jaar.

Bekijk hieronder beelden van eerder dit jaar, toen Sea-Watch-vluchtelingen na 18 dagen eindelijk te horen kregen dat ze aan land mochten:

Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen. © ANP