Sea-Watch hoeft zich voorlopig niet aan nieuwe veiligheidsregels te houden
Hulporganisatie Sea-Watch, die met een schip migranten uit de Middellandse Zee redt, hoeft de komende maanden nog niet te voldoen aan strengere veiligheidseisen die de overheid in april plotseling invoerde. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de Staat de regeling van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tot 15 augustus niet mag toepassen.
Delen per e-mail
Sea-Watch had de minister van machtsmisbruik beschuldigd en een kort geding aangespannen om de regels van tafel te krijgen. ,,Het aan de ketting leggen van vluchtelingenboot Sea-Watch 3 is een geval van onbehoorlijk bestuur. De regeling waarmee dat gebeurt wordt veel te snel opgelegd, is te veel op één specifieke boot gericht en botst met de principes van rechtszekerheid”, zei de advocaat van Sea-Watch in april tijdens de rechtszaak in Den Haag.
De Haagse rechtbank gaat daar gedeeltelijk in mee. Volgens de rechter is niet duidelijk aan welke eisen het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, precies moet voldoen. Ook heeft de minister ‘niet voldoende consequent en zorgvuldig gehandeld’ toen ze de regeling invoerde.
Door de nieuwe regels kon het schip ineens niet meer uitvaren. De organisatie kreeg slechts een week de tijd om aan de strengere veiligheidseisen te voldoen. Dat bleek onhaalbaar.
Overleggen
Het uitstel geeft de partijen tijd om ‘alsnog constructief overleg met elkaar te voeren’ en duidelijkheid te verschaffen. De rechtbank vindt dat de minister wel bevoegd was om de regels in te stellen. Van Nieuwenhuizen motiveerde haar besluit onder meer door te wijzen op ‘acute veiligheidsrisico’s’.
De rechtbank ziet genoeg reden om eisen te stellen, maar vindt de regeling te vaag. Zo zijn bepaalde veiligheidseisen afhankelijk van het aantal opvarenden aan boord. Maar bij een reddingsoperatie valt vooraf onmogelijk te zeggen hoeveel mensen in zee worden aangetroffen.
Nieuwe categorie
Afgelopen september is via een beleidswijziging doorgevoerd dat schepen zoals de Sea-Watch 3, maar ook schepen van bijvoorbeeld Greenpeace en Women on Waves, niet meer onder de wet voor plezierjachten vallen. Ze gaan een eigen categorie vormen, met onder meer strengere veiligheidseisen. De overgangsperiode duurt een jaar.
Bekijk hieronder beelden van eerder dit jaar, toen Sea-Watch-vluchtelingen na 18 dagen eindelijk te horen kregen dat ze aan land mochten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sea-Watch 3 op Nederlands verzoek aan de ketting: ‘dit is migratiepolitiek’
Nederland heeft de Italiaanse autoriteiten gevraagd het hulpschip Sea-Watch 3 voorlopig niet de haven van de Siciliaanse havenstad Catania te laten uitvaren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het schip geïnspecteerd en verwacht binnen twee weken rapport uit te brengen. De hulporganisatie vermoedt een ‘migratiepolitiek tintje’ als motief: ,,Er is niks mis met het schip.” -
Weer een prototype ruimteschip van SpaceX ontploft vlak na landing
Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst geland in Texas. Maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing in Boca Chica, ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren al tijdens hun testvlucht ontploft in de lucht. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Sea-Watch daagt minister Van Nieuwenhuizen om 'machtsmisbruik’
De non-profit organisatie Sea-Watch heeft een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat omdat het onder Nederlandse vlag varende schip SW3 aan de ketting is gelegd. -
Update
Sea-Watch: ‘We weten niet of we überhaupt nog kunnen uitvaren’
Het aan de ketting leggen van vluchtelingenboot Sea-Watch 3 is een geval van onbehoorlijk bestuur. De regeling waarmee dat gebeurt wordt veel te snel opgelegd, is te veel op één specifieke boot gericht en botst met de principes van rechtszekerheid. Dat betogen de advocaten van Sea-Watch vandaag in Den Haag.
-
Israël: Griekse tanker niet betrokken bij milieuramp
De Griekse olietanker Minerva Helen heeft niets te maken met de milieuramp in Israël. Dat concluderen de Israëlische autoriteiten na een inspectie van het schip, dat in een haven bij Athene lag. Israël is naarstig op zoek naar de dader van de ‘ecologische ramp’ maar tot dusver zonder resultaat. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.